Владимир Йолов

Демократична България настоява за смяната на Владимир Йолов, като последен шанс да се изчистят имиджовите щети пред коалицията с ПП

Фирмата на областния управител на Шумен Владимир Йолов „Е-плант“, издигнат от „Продължаваме промяната“, от години върти прекрасен милионен бизнес с управляваната от ГЕРБ община Шумен. Това показва официална справка за изпълняваните от „Е-плант“ общински договори от 2016 г. досега. Справката е издадена от зам. кмета Росица Антонова по искане на съветника от Демократична България Васил Тодоров.

След назначаването на Йолов на държавния пост, фирма Е-плант беше прехвърлена на жена му, но според строители от бранша, съвместната бизнес дейност с ръководената от областния лидер на ГЕРБ община изобщо не е спряла.

За 5 години фирмата на Ѝолов е получила над 4 млн. по договори с общината

От справката се вижда, че само през последните 5 години фирма Е-плант самостоятелно или в съдружие е спечелила цели 10 обществени поръчки на община Шумен на обща стойност над 4,2 милиона лева. Периодът на успешния съвместен бизнес съвпада с влизането в кметството на областния лидер на ГЕРБ Любомир Христов. Самият Владимир Йолов дотогава беше активист на БСП и дори председател на предизборния щаб на левицата, но след излизането на червените в опозиция явно е заложил на бизнеса, в частност на този, изпълняван с публични общински средства.

През 2016 г. фирма Е-плант печели общинска поръчка за над 140 000 лв. /без ДДС/ за разрушаването на бившите казарми на Пети полк. Следва договор за зимно поддържане на улици и тротоари за 180 000 лв. /без ДДС/. Междувременно вървят „дребни“ договорчета за по 12 000 лв., 18 000 лв., между които има интересна поръчка за „почистване на фундаменти“ за цели 35 000 лв. /без ДДС/, по цени от 2017 г.

После, през 2018 г. идва много сериозен договор за проектиране и изпълнение на строителни работи по националната програма за енергийна ефективност. Договорът е за цели 775 000 лв. без ДДС и е подписан с консорциум с участието на Е-плант.

Пак през 2018 г. фирмата, отново в съдружие, печели най-голямата поръчка от община Шумен – за реконструкция и модернизация на уличното осветление в града. Поръчката е на инженеринг – проектиране, строителство и надзор, и е за близо 2,5 милиона лева.

Последният договор, който фирмата на областния управител е подписала с „герберската“ община Шумен, е от септември 2021 г., когато „Промяната“ вече атакуваше държавната власт. Поръчката е за строителство на дневен център за лица с увреждания и е за почти 300 000 лв. без ДДС.

За всеки от посочените договори са направени плащания, посочва зам. кметът Росица Антонова, която е подписала издадената справка.

Фирмата работи не само с общината, но и с други структури, ръководени от активисти на ГЕРБ. „От справките на МОН се вижда, че Е-плант е получила поръчка за близо 300 000 лв. от училище, чийто директор е активист на ГЕРБ“, заяви Васил Тодоров

Коалицията в Шумен минава през смяната на областния

„Това вече е недопустимо! Шумен е малък град, тези неща се знаят и хората ни обвиняват, че не правим никаква промяна, а подмяна, защото сме дали властта на бизнесмени, свързани икономически с бившите управляващи от ГЕРБ. Тази справка показва точно това! Областният управител Владимир Йолов е в дългогодишни бизнес връзки с лидерите на ГЕРБ в Шумен и трябва веднага да бъде сменен, за да не трупа още повече имиджови щети върху коалицията и върху нас като коалиционни партньори на „Продължаваме промяната“, категоричен е общинският съветник от ДБ и лидер на ДСБ Васил Тодоров.

Според него смяната на областния управител е задължително условие за запазване на добрия тон в коалицията в Шумен. Темата отново стана актуална на фона на последните политически събития в страната. Очаква се президентът да връчи третия мандат, като една от формациите, заявили готовност да го реализират, е Демократична България.

„Ние сме казали, че ще направим всичко възможно да реализираме мандата заедно с партньорите ни от Продължаваме промяната, но преди да тръгнем напред, трябва да изчистим облаците над нас и трябва да се разделим с хора като областния управител, които ни нанасят имиджови щети“, категоричен е Васил Тодоров. По този повод той публично призовава депутата от ПП Антония Димитрова да постави въпроса пред премиера в оставка Кирил Петков и да поиска смяната на Ѝолов. „Той е техен човек, те трябва да решат проблема, а не да го оставят за евентуално служебно правителство“, настоява Тодоров

Искат оставката на Йолов още от май

Три от партиите в коалицията – Демократична България, Има такъв народ и АБВ, искат оставката на Йолов още от началото на май, когато излязоха с обща позиция до политическите си централи с настояване да бъде сменен областният управител на Шумен. Тогава причината беше невъзможността на Йолов да получи достъп до класифицирана информация заради стара присъда за шофиране с алкохол.

В декларация, изпратена и до медиите, трите партии обявиха назначаването на Йолов за „проблематично“ и поискаха спешна ревизия на назначението му, като определиха ситуацията в региона като „крайно тревожна“.

Въпреки безспорното съдебно решение и липсата на достъп до класифицирана информация, премиерът Кирил Петков отказа да смени Владимир Йолов. Това породи напрежение в Шумен между коалиционните партньори.

В края на май шуменските лидери на „Има такъв народ“ дадоха пресконференция, на която огласиха схема с общите фирми на съпругите на общинари от ГЕРБ и БСП, и на областния управител Владимир Йолов. /повече тук/ Поводът беше последната обществена поръчка на община Шумен на стойност 750 хил. лв. за събиране и извозване на строителни отпадъци от домакинствата. Поръчката беше спечелена от местната фирма „Еко груп рисайклинг“ ООД, създадена през април 2021 г. от три „неслучайни дами“, както ги определи лидерът на ИТН Петър Петров. Бизнеспартньорки в „Еко груп рисайклинг“ стават съпругите на трима видни общинари – управителят на общинското предприятие по чистота и активист на ГЕРБ Евгени Цанков, управителят на общинското предприятие по поддръжка на паркове и активист на БСП Златин Кайряков и общинският съветник от БСП и бивш зам. кмет на Шумен по строителството Иван Йонков. В сделката се намесва още една неслучайна дама – жената на областния управител Владимир Йолов.

След пресконференцията БСП се разграничи от двамата си активисти и им наложи наказания да не заемат ръководни и изборни длъжности в срок от 1 година. Никаква реакция обаче не последна нито от ГЕРБ, нито от Промяната.

„Сега ще правим ново правителство или ще отиваме на избори. И как ще застанем пред избирателите, когато парите продължават да се въртят в същите кръгове, а ние не само че не правим промяна, ами ги затвърждаваме във властта?“, пита риторично Васил Тодоров. И настоява: Имаме последен шанс да се изчистим от този облак над главите си! Трябва незабавна смяна на областния управител!

Това наистина е последният шанс на „Промяната“ да реагират адекватно. Иначе всички партии от коалицията остават с репутационни щети и трудно ще обясняват пред шуменци каква точно промяна предлагат. Междувременно в града усилено се заговори, че Владимир Йолов се готви да се явява на местните избори догодина като кандидат за кмет, затова развива активна дейност в тази насока и използва позицията си на областен управител, за да трупа обществен имидж и популярност.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

2 КОМЕНТАРИ

  1. Д-р Кауфланд ще се задави от хапката за власт. Толкова е жалък с мижавите инициативи на областен, че дори селските кметове го подиграват.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име