Жители на Мадара отново са разследвани заради референдума за отделяне на селото от община Шумен. Самото допитване се проведе на 26 септември 2021 г. след много пречки и скандали, и така и не промени териториалната принадлежност на емблематичното село, но някои от инициаторите и досега дават показания.

Искането за провеждане на референдум беше взето в края на 2020 г., а под него се подписаха 291 жители на Мадара, недоволни от общинската власт в Шумен. Хората от селото от години протестираха, че „голямата“ община ги пренебрегва и не отпуска достатъчно средства за благоустрояване и развитие. Накрая загубилите търпение хора поискаха да излязат от община Шумен и да се присъединят към съседната община Каспичан, която дава собствени бюджети на селата си. В същото време Мадара не получаваше никакви капиталови средства, казаните за смет преливаха и разнасяха отблъскващи миризми в активния туристически сезон, улиците в селото не бяха ремонтирани с десетилетия, а за капак, когато управляваната от ГЕРБ община Шумен все пак ремонтира една улица, тя се оказа крайна и водеща до царевичака, но минаваща покрай имот на активист на ГЕРБ.

Искането за референдум очаквано срещна

сериозен отпор от кметския екип и общинския съвет в Шумен

Подписката в продължение на месеци предизвикваше наженени спорове в местния парламент, като мнозинството съветници отказваше да определи дата за допитването. През февруари 2021 г. тогавашният областен управител от ГЕРБ обяви, че искането за свикване на референдума е незаконосъобразно и отказа да насрочи дата. Кметът на Мадара Неделчо Неделчев обжалва заповедта му в Административния съд, а през май служебният областен управител „пусна“ референдума.

Още през април 2021 г. обаче шуменската полиция започна да привиква за обяснения хора, които са се подписали за провеждането на референдума. Тогава начело на полицията все още беше назначен от ГЕРБ директор, и жителите на Мадара заподозряха политическа репресия в услуга на управляваната от ГЕРБ община Шумен. „Страхуват ни“, уважаеми сънародници, но няма да им се дадем“, написа в профила си адвокат Даниела Русева, бивш председател на местния парламент, която придружавала възрастно семейство от Мадара на разпита им в полицията. Кметът на селото Неделчо Неделчев обясни, че проверката се прави по жалба на жител на Мадара, който обявил, че подписът му под искането за референдум е фалшифициран. „Не може заради един човек да се тормозят хората“, възмути се кметът Неделчев. Междувременно, привиквани в полицията жители на Мадара заявиха, че са обяснили, че подписите за референдума са техни и са ги положили съвсем осъзнато, т.е. няма никакви фалшификации и манипулации.

Тогава от областната дирекция на МВР не отговориха на въпросите ни на какво основание хора от с. Мадара се викат за обяснения, колко хора от селото ще бъдат разпитвани и на какъв принцип. Полицията ни препрати към Районната прокуратура с мотива, че исканата от нас информация не била обществена! „Всички въпроси относно предмета, основанието и хода на въпросната проверка са от компетентността на районна прокуратура – Шумен, доколкото тази информация не е обществена по смисъла на чл. 2 ал. 1 вр. с чл. 4 ал. 1 от Закона за достъп до обществена информация“, пишеше в писмото на полицията.

В същото писмо от края на април 2021 г. от областната дирекция на МВР все пак съобщиха, че проверката за референдума е разпоредена по Закона за съдебната власт, вече е приключила и

материалите са изпратени на Районна прокуратура.

След това шефът на полицията беше сменен от служебното правителство и случаят заглъхна. До днес.

„Отново тормозят хората заради референдума“, алармира кметът на Мадара Неделчо Неделчев. Оказа се, че от сутринта полицаи разпитват на място хора от селото с въпроси как и защо са участвали в референдума.

„Питат ни дали сме участвали доброволно и дали не е упражняван натиск върху нас“, обясни Димитрина Терзийска, която от 2 години живее в Мадара и е сред инициаторите на референдума. Днес тя и съпругът й даваха показания пред полицаите, които се бяха базирали в селското кметство.  

Терзийска обясниха, че доброволно и съвсем осъзнато е участвала и в подписката, и в референдума с надеждата, че село Мадара ще се отдели от община Шумен. За съжаление, не успяхме да се отделим, коментира Терзийска, която е убедена, че в община Каспичан емблематичното село щеше да получава повече средства за благоустройство.

„Вече 2 години живея в Мадара и смятам, че то трябва да изглежда много по-добре, защото е и туристически център, и селище към ЮНЕСКО. Община Шумен има достатъчно средства, но не знам защо не отпуска колкото е необходимо. Казаните са пълни с боклуци, улиците са разбити. А много млади хора се заселват в Мадара и можеше да се направи поне канализация, за да не сме на септични ями“, коментира Димитрина Терзийска.

На днешния разпит полицаите изобщо не й обяснили защо ги викат за показания, но пък я питали защо е гласувала по този начин на референдума. „Поискаха ни това обяснение и ние отговорихме, че кметицата на Каспичан прави много повоече за общината си от кмета на Шумен“, каза Терзийска. Тя предположи, че някои от участниците в референдума ще бъдат притеснени и уплашени заради срещата си с полицията.

Защо втора година продължава разследването

и разпитването на хора от Мадара, и защо на участниците в референдума се задават въпроси за техния вот?, попитахме шефа на областната дирекция на МВР Георги Гендов. Той отговори, че всички действия на полицията са по разпореждане и под надзора на шуменската Районна прокуратура.

„Полицията води разследване по образувано от прокуратурата досъдебно производство по чл. 309, ал. 1 от НК за съставяне на неистински документ или преправяне на документ. Всички действия, които полицията извършва, са под надзора на Районна прокуратура“, заяви ст. комисар Гендов и допълни, че повече информация по случая може да предостави само наблюдаващият прокурор

Междувременно, много хора приемат продължаващото разследване като тормоз и са убедени, че в него има и политически мотиви. „Втора година ни разпитват, сякаш сме престъпници, а ние използваме законното си право да организираме и да участваме в референдуми“, възмущават се жители на Мадара. Дългогодишни криминалисти обаче контрират, че е достатъчен и един фалшив подпис, за да бъде осъществен състав на престъпление. Друг е въпросът защо прокуратурата се е втренчила толкова стриктно в референдума в Мадара, а не вижда „състав на престъпление“ в течащото сметище край Дивдядово, което доказано бълва отрови към Камчия. Примерно.

Ще очакваме отговори и от прокуратурата

А иначе Мадара си остава под шапката на община Шумен, и дано местните хора да са доволни от това. В селото живеят около 1500 души, от които около 900 са с постоянен адрес. До 1978 г. Мадара е била самостоятелна община, след това преминава в община Каспичан, а от 2000 г. е в община Шумен.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име