Паркингът зад библиотеката в центъра на Шумен остава платен, въпреки че досега общинският съвет три пъти е отхвърлял предложенията на кметския екип за въвеждане на платено паркиране в тази зона. Това стана ясно от дебатите по въпроса в сесийна зала днес.

Председателят на комисията по ТРСУ Христофор Крумов попита кмета защо паркингът е платен, след като има обратни решения на местния парламент. Досега този паркинг беше една от последните безплатни зони в центъра и масово се използваше от гражданите, които имаха работа в институциите в района. В тази връзка Крумов попита, риторично разбира се, какъв е алтернативният транспорт. С какъв автобус могат да стигнат хората от квартал Тракия до общината, за да си платят данъците, поиска да разбере Крумов.

Естествено, отговор на този въпрос не получи, защото в града просто няма такава автобусна линия. Но въпреки липсата на удобен обществен транспорт в центъра на Шумен, в тази зона вече почти не останаха места за безплатно паркиране, освен по страничните улички, което създава нови проблеми.

Христофор Крумов призова кмета Любомир Христов да отмени заповедта на директора на общинското предприятие ОЖИ, с която паркингът зад библиотеката е обявен за платен, но градоначалникът отказа и оправда новата платена зона с решение „още от времето на предишния кмет“.

„Този паркинг е предаден за управление на ОЖИ преди аз да съм кмет, освен това има направен план преди нас за синята зона и ние се мъчим да изпълним това решение, което е взето от предходен общински съвет“, заяви кметът, подчертавайки, че това „не е прищявка насегашното ръководство, а решение на общинския съвет“.

Христофор Крумов обаче контрира, че паркингите са предоставени на ОЖИ през 2016 г., „по времето на вашето управление“ и подчерта: Тогава тогава нямаше и идея за създаване на синя зона, това стана по-късно!

След обясненията на кмета, Крумов заяви, че още на следващата сесия ще внесе предложение за отмяна на решението от 2016 г. и за запазване на безплатния паркинг зад библиотеката.

През ноември, когато кметството започна ремонт на паркинга, се появиха опасения, че общината ще го направи платен. Тогава пак Христофор Крумов зададе устен въпрос към кмета, но градоначалникът не каза нито да, нито не, а заяви, че ще отговори писмено.

Пак тогава Крумов припомни на администрацията, че досега кметският екип три пъти внасяше предложения за този паркинг с искане той да стане платен, и общинските съветници три пъти категорично отхвърляха идеята.

След ремонта обаче, общинското предприятие ОЖИ, което стопанисва паркингите в Шумен, въведе платен престой зад библиотеката, а от кметския екип се позоваха именно на решението от 2016 г. От 27 юли там се плаща по 1 лев на час за паркиран автомобил, като таксите се събират от инкасатор. Според общината, ремонтът на 50-те паркоместа, е струвал 136 000 лв.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име