Пречиствателната станция в Дивдядово. Сн. ВиК

Строителството на пречиствателната станция за питейни води в Шумен изостава и след втория, удължен срок, който изтече на 15 юли. Според проектната документация, обектът трябваше да бъде готов до 4 април 2022 г., като в този срок трябваше да бъдат направени и всички тествания на оборудването, както и обучението на персонала. Станцията е на стойност 26 млн. лв. и се изгражда по европейски проект за подобряване на водния цикъл на Шумен.

През февруари стана ясно, че има изоставане в строителството, а от ВиК – Шумен обясниха забавянето с „недобрите метеорологични условия през зимата“, която впрочем беше рекордно топла.

Малко по-късно от водното дружество съобщиха, че крайният срок на проекта е удължен до юли, а в прессъобщение през юни обявиха, че изграждането на станцията е навлязло във финален етап.

Две седмици след изтичането на удължения срок обаче обектът още не е готов, а на среща в областната управа стана ясно, че „на този етап фирмата-изпълнител търпи ежедневни финансови санкции“.

Пречиствателната станция в Шумен се изгражда по проект на обща стойност 126 млн. лв., финансиран по ОП „Околна среда“. Бенефициент е ВиК – Шумен, затова дружеството проведе и всички процедури за избор на изпълнители.

В края на април 2020 г. за строител на пречиствателната станция беш избран единственият „оцелял“ до последния кръг участник – обединение „Кристална вода“. В него влизат софийската фирма „Обонато билд“ и унгарската Pureco. Към момента на търга, първото дружество е собственост на Димитър Панталеев, който през „Вип-стил 2005“ е съдружник с тримата акционери в строителния гигант Джи Пи груп. Всички други участници в процедурата бяха отстранени от изборната комисия по различни причини.

По-късно по сходен начин се разви и обществената поръчка за избор на строителен надзор за обекта  – на финала отново остана само един кандидат, а зад фирмата-победител отново надничаше сянката на Джи пи груп.

Според проекта, пречиствателната станция в Шумен трябваше да бъде завършена за 545 календарни дни, които изтекоха в началото на април 2022 г. До октомври 2021 г. от ВиК – Шумен рапортуваха пред медиите, че строителството върви по график и едва ли не е  на финала. И изведнъж през февруари 2022 г. се разбра за изоставане в строителството. В отговор на наши въпроси от ВиК обясниха, че изграждането на пречиствателната станция е било „преустановявано за кратки периоди от време през зимните месеци, поради неблагоприятни метереологични условия, възпрепядстващи технологичното изпълнение на строителните дейности“ /цитат от прессъобщението, б.р/. От дружеството обаче подчертаха, че забавянето не е „закъснение“, защото има нов актуализиран график, в смисъл крайният срок по проекта е удължен

Сега и този удължен срок изтече. Какви са причините за забавянето, кога все пак ще приключи строителството и какви санкции плаща изпълнителят – очакваме отговори на тези въпроси от ВиК – Шумен.

Засега е ясно, че шуменци няма да имат чиста вода от чешмите в близките месеци. Защото след завършване на строителството, предстоят още няколко месеца за въвеждането на станцията в експлоатация, според обясненията от ВиК. Така че дълго чаканото от гражданите пречистване на водата може да започне към края на годината. Евентуално…

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име