Сн. ШУ

Деканът на техническия факултет в Шуменския университет проф. Христо Христов е новият областен управител на Шумен.

Новият областен е офицер от резерва, преди да започне академична си кариера е бил служител на военното контраразузнаване и на ДАНС.

В Шуменския университет проф. Христов е експерт по специалността „Национална сигурност“. През май ръководеният от него факултет беше домакин на дискусионна кръгла маса за академичните партньорства в сферата на националната сигурност. Форумът беше организиран съвместно с Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), Бургаския свободен университет и Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ към МО. Проведената дискусионна кръгла маса е първата стъпка в реализацията на Националната научна програма „Сигурност и отбрана“, съобщиха участниците след срещата.

Във форума са участвали представители на Варненския свободен университет (ВСУ), Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия, ОД на МВР гр. Шумен, ТД на ДАНС – гр. Шумен. Сред участниците е имало още един бъдещ областен управител – проф Мария Нейкова, декан на Центъра по юридически науки в БСУ и бивш областен управител на Бургас, която ще бъде възстановена на поста от служебния кабинет

Проф. Христов сменя на поста Владимир Йолов, назначен на поста през януари като представител на ПП. Веднага след назначението му обаче стана ясно, че  заради стара присъда за шофиране с алкохол Йолов не може да получи достъп до класифицирана информация. Това стана причина за напрежение в управляващата коалиция и три от партиите  – Демократична България, Има такъв народ и АБВ, поискаха оставката на Йолов. През май те излязоха с обща позиция до политическите си централи с настояване да бъде сменен областният управител на Шумен. В декларация, изпратена и до медиите, трите партии обявиха назначаването на Йолов за „проблематично“ и поискаха спешна ревизия на назначението му, като определиха ситуацията в региона като „крайно тревожна“.

Въпреки безспорното съдебно решение и липсата на достъп до класифицирана информация, премиерът Кирил Петков отказа да смени Владимир Йолов.

През юли, когато се разбра, че фирмата на Йолов е въртяла прекрасен бизнес с ръководената от ГЕРБ община Шумен и само за последните 5 години самостоятелно или в съдружие е спечелила цели 10 обществени поръчки на обща стойност над 4,2 милиона лева, от Демократична България отново поискаха оставката му и поставиха това като условие за запазване на коалицията в Шумен. Правителството на Кирил Петков обаче падна, преди да успее да направи /или да поиска да направи/ смяната.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име