Представителите на политическите партии, участвали в консултациите за състава на РИК – Разград за изборите за 48-то НС на 2 октомври, не постигнаха споразумение, затова решението за състава на комисията ще вземе ЦИК.

Консултациите бяха свикани и водени от областния управител Драгомир Златев и се проведоха в заседателната зала на Областната администрация. В тях от страна на политическите сили взеха участие Марин Шишев, Галя Ралева и Евгени Енчев /“Продължаваме промяната/, Владимир Димитров и Надежда Радославова /ГЕРБ-СДС/, Мехмед Салим /ДПС/, Петя Стефанова и Наско Анастасов/„БСП за България“/, Мария Господинова /ИТН/, Огнян Обрешков /„Демократична България“/ и Деян Дацев /“Възраждане“/. Областна администрация бе представена още от главния секретар Михаил Тодоров, от главния експерт Красимира Димитрова и Светлана Неделчева /юрисконсулт/.

Марин Шишев от „Продължаваме промяната“ предложи Жоро Чобанов за председател на РИК, а за членове – Маргарита Иванова, Драгомир Павлов и Росен Маринов. Владимир Димитров от ГЕРБ-СДС настоя, че председател трябва да е Хубан Соколов. Предложението на коалицията за членове бе – Ралица Костова-Цветанова и Айсел Хасанова. Мехмет Салим от ДПС отчете, че ще е трудно да се постига консенсус за председател, затова предложи секретарското място в РИК да е за – Нергин Хамдиев, а член да е Юмгюл Ахмедова.

Наско Анастасов от БСП предложи за секретар Силвия Великова. Мария Господинова от „Има такъв народ“ заяви, че партията държи заместник-председател да е Светлана Неделчева. Огнян Обрешков от „Демократична България“ предложи заместник-председател да е Ивелина Игнатова. Деян Дацев от „Възраждане“ също поиска заместник.председателското място, като кандидатурата на партията е  Албена Тодорова-Йорданова.

След като не бе постигнато споразумение за състава на комисията, областният управител Драгомир Златев обяви, че единственият вариант в тази ситуация е да изпратипротокола от консултациите и всички необходими документи в ЦИК, където ще определят разпределението на позициите. 

РИК-Разград е с 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар. Председателят, заместник-председателите и секретарят не може да бъдат от една и съща партия или коалиция.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име