Заради високата смъртност и намалялата продължителност на живота, България изпадна от групата на най-развитите държави, където са всички останали страни от Европейския съюз. Това показва индексът на човешкото развитие за 2021 г., който беше представен вчера от Програмата на ООН за развитие.

През двете години пандемия България заемаше челните места по смъртност от COVID-19 и това срина показателите за продължителност на живота. Докато през 2019 г. очакваната продължителност на живота у нас е била 75,1 години, през 2020 г. тя е паднала на 73,6 години, а през 2021 – на 71,8 години.

Индексът на човешкото развитие измерва благосъстоянието на общо 191 държави по три основни показатели: очаквана продължителност на живота при раждане, образование /очакван и среден брой години в обучение/ и брутен национален продукт на глава от населението.

Именно неовладяната в пандемията смъртност е основната причина за изпадането на България от групата на най-високо развитите държави. Сега страната ни заема 68-мо място в класацията и е част от втората група – на високо развитите страни

При 90% от наблюдаваните държави има влошаване на показателите, но България и преди това беше в дъното на групата от най-високо развити държави и понижаването с 4 позиции направо я изхвърли от най-високата категория.

При образователните показатели страната ни няма влошаване и запазва нивото от 2019 г. – средно 11,4 години на обучение. Брутният национален продукт се срива през 2020 г. заради ограниченията за бизнеса и дългите локдауни, но през 2021 г. има увеличение, което успява да надскочи показателите от 2019 г.

„Светът скача от криза в криза, без да може да стигне до корените на проблемите, пред които сме изправени“, коментират от Програмата за развитие на ООН по повод представянето на доклада. За пръв път от 32 години, откакто се изготвя този индекс, глобалното му ниво се влошава в две поредни години. На практика сме се върнали на нивото от 2016 г., заличавайки постигнатия през последните години напредък по ключови показатели за човешкото развитие, отбелязват авторите на доклада.

Но сривът на България е тревожен дори на фона на общото влошаване. България е единствената държава от ЕС, която не е в групата на най-високо развитите страни. Пред нас с по-висок индекс на развитие е Албания, която е първата в групата на високо развитите, а ние сме втори. България изостава дори от балканските си съседи, които не са в ЕС – Сърбия е на 63-то място и е в групата на най-високо развитите, Турция и Черна гора са още по-напред – на 48-мо и 49-то място, а Румъния е 14 позиции преди нас.

10-те най-високоразвити държави са Швейцария, Норвегия, Исландия, Хонконг, Австралия, Дания, Швеция, Ирландия, Германия и Нидерландия

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име