Ешреф Реджеб. Сн. Община Никола Козлево

Кметът на една от най-малките и изостанали общини в Шуменско си определи почти депутатска заплата, без да посочва други мотиви за впечатляващите си доходи, освен министерското постановление за възнагражденията в бюджетната сфера.

Миниатюрна и слабо населена, северната Делиорманска община Никола Козлево е на дъното по икономическо развитие в региона и години наред оглавяваше „черните“ класации по безработица. В тази селска община живеят само 6 244 души, а държавният бюджет е основен финансов източник за почти всички дейности. Според стратегическите документи на МРРБ, Никола Козлево попада в категорията „периферни слабо развити райони“.

Козлево е олицетворение на изкуствено създадените, неразвити малки общини, които продължават да съществуват единствено чрез „помпенето“ с публични ресурси и благодарение на липсата на политическа воля за тяхното окрупняване. Тази иначе излишна община обаче си има много добре платен кмет.

Кой е добре платеният кмет на Никола Козлево

Малката Делиорманска община вече втори мандат се управлява от Ешреф Реджеб /ГЕРБ/, едно от „остриетата“ на Бойко Борисов в региона. Реджеб, заедно с другия емблематичен делиормански политик Бейзат Яхя, обикновено стоят плътно до бившия премиер при посещенията му „из вилаета“.

Освен като „аватар“ на ГЕРБ, който на избори осигурява в своите села рекордни преференции за хората на Борисов, Ешреф Реджеб е „националноизвестен“ с поне още две неща – разследване на Антикорупционната комисия, която официално го уличи в конфликт на интереси и разследването на журналиста Васил Иванов, който в репортажи по Нова ТВ показа как общински служители от Козлево ремонтират в Шумен частния магазин „Ешрефоглу“, собственост на фамилията на козлевския кмет

В края на 2021 г. КПКОНПИ обяви, че Реджеб е в конфликт на интереси в няколко случаи, при които е насочвал общински средства към фирми, в които участват синовете му. Комисията наложи глоба от 10 000 лв. на кмета на Никола Козлево и постанови да му бъдат отнети други 88 862 лв.

Пари от бюджета за фамилията

Според решението на Антикорупционната комисия, Реджеб е изразходвал бюджетни средства по договори за доставка на храни за детски градини и социални дейности, а стоките са били купувани от фирми на сина и свата му. Кметът на Никола Козлево е подписал общо 110 разходни ордера от 2018 г до 2021 г., с които е изплащал бюджетни средства на фирмата на двамата му синове „Ешрефоглу“ ООД. Освен това Реджеб лично е подписал плащания за над 43 000 лв. в полза на местния футболен клуб, в който единият му син е член на управителния съвет.

Козлевският кмет обжалва решението на КПКОНПИ пред Административния съд, а след това с различни процедури делото беше отлагано в продължение на месеци. Все пак на 18 май 2022 г. шуменският Административен съд излезе с решение по случая и постанови: Ешреф Реджеб е в конфликт на интереси.

Съдът потвърди всички изводи в решението на КПКОНПИ и наложи на козлевския кмет глоба в размер на 5 000 лв. Магистратите постановиха от Реджеб да бъдат отнети в полза на държавата 43 170 лв., представляващи получената материална облага.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Докато ВАС се произнесе по казуса, мандатът на Ешреф Реджеб вероятно ще е приключил, коментират юристи. А иначе, когато /и ако/ бъде признат за виновен и на последна инстанция в конфликт на интереси, кметът на Козлево повече няма да може да заема тази изборна длъжност.

Реджеб беше разследван и след репортажите на Васил Иванов през 2016 г. Тогава Окръжната прокуратура в Шумен се самосезира, а Икономическа полиция в Шумен се захвана със скандалния случай, огласен от Нова телевизия.

В разследване си Васил Иванов обяви, че новоизбраният тогава кмет на община Никола Козлево е закупил сградата на бившия магазин „Пени маркет” в Шумен за около 1,5 млн. лева. Впоследствие Ешреф Реджеб карал свои общински служители да работят на големия ремонт, започнат на частния му магазин. Всички работници били водени до Шумен с организиран общински транспорт и в работно време.

Въпреки шумотевицата, това изобщо не засегна авторитета на козлевския кмет в управляващата тогава партия ГЕРБ и той беше издигнат за втори кметски мандат. нещо повече, през 2017 г. неговата снаха Ширин Вили дори беше от правителството на ГЕРБ за заместник-областен управител на Шумен и преседя на поста, главно в мълчание, до май 2021 г., когато беше освободена от първото служебно правителство на Стефан Янев.

Сега нейният свекър и кмет на Козлево изглежда все така незасегнат от скандалите около него.

Реджеб с по-висока заплата от кметове на областни центрове

Само преди дни Ешреф Реджеб си определи основна заплата от 4 390 лв., при това със задна дата, в сила от 1 юли 2022 г. По същото време депутатите от 47-то Народно събрание вземаха 4 858 лв.

Сега козлевският кмет взема по-голяма заплата дори от кмета на Шумен, който е с 4 300 лв. основно възнаграждение и от кмета на Смолян, който пък получава 3 750 лв.

Месечните заплати на кметовете на общини, райони и кметства се регламентират от ЗМСМА и едно старо постановление на МС от 2010 г., което незабелязано за „широката публика“ беше допълнено в края на управлението на ГЕРБ. С нова алинея от 2019 г. парламентарното мнозинство на Борисов разреши на кметовете да получават министерски заплати. Според този нов регламент, „основните месечни възнаграждения на кметовете на общини, райони и кметства се определят от съответния общински съвет при условията на ЗМСМА, като размерът на определените заплати не може да надхвърля основната месечна заплата на министър“.

Използвайки това постановление и без да посочва никакви други причини или заслуги за ръста на заплатата си, Реджеб внесе предложение за скок на кметските заплати, включително неговата. Предложението беше направено на сесия през отпускарския август и беше прието без никакви възражения от доминирания от ГЕРБ 13-членен общински съвет. Заради летния сезон или поради други причини случаят остана извън основния новинарски поток

А случилото се е скандално, колкото и да е „законосъобразно“.

Община Никола Козлево е предпоследна по големина в Шуменска област и има само 6 244 жители по данни на НСИ от 2021 г. Общината е изцяло селска, обхваща 11 населени места, половината от които имат под или около 300 души население. Най-голямото село в Козлевско е Вълнари с 1 549 жители, като в общината има само още едно село с над 1 000 жители, но това не е Никола Козлево. В самия общински център Козлево, който също е село, живеят 810 души.

Освен на последните места по население, общината е на дъното и по икономически показатели, а почти всички инвестиции в Козлево идват по проекти с национално или европейско финансиране.

В интегрирания план за развитие на Никола Козлево /2021-2027 г./ е посочено, че „структуроопределящи отрасли за местната икономика са селското стопанство, търговията и услугите, като водещо място и най-значим за генерираните от населението доходи е аграрният сектор“.

В общината има само 121 фирми, от които 113 са микропредприятия с до 9 работници, показват данните на статистиката. Интересен е и профисъл на фирмите – 42 са в селското и горското стопанство, 48 – в търговията, 7 в строителството, 5 в хотелиерството и само 3 в преработващата промишленост. Липсват малки, средни и големи предприятия, и според общината, това е причина за големия брой безработни жители на Козлево

Сред „водещите си предприятия“, кметството в Никола Козлево посочва на първо място собственото си общинско предприятие по чистота, озеленяване и строителство. Следва свинекомплекс, който обаче беше засегнат от чумата по животните, предприятие за минерални води и безалкохолни, фуражен цех, цех за млечни продукти, цех за производство на PVC дограма, шивашки цех, цех за поизводство на пелети и дървообработващ цех. С това се изчерпва официалният списък в общинския план за развитие.

Още по-интересни са данните за доходите в общината. Статистиката отчита средна брутна годишна заплата от 10 985 лв. през 2019 г. Най-високи са заплатите в селското стопанство – 18 895 лв. за година, следва строителството – 17 787 лв., а на дъното са търговията – с 6 900 лв. и социалните дейности – само с 6 300 лв. за година.

Тежката кметска работа

На фона на това плачевно икономическо състояние на общината, Ешреф Реджеб оценява високо „тежката кметска работа“ и си определя 4 390 лв. основна заплата, върху която се начисляват доплащания за прослужено време.

Ето какви заплати определя козлевският кмет и за селските управници: с. Вълнари с 1549 жители – 1 915 лв. основна кметска заплата, с. Пет могили с 1133 жители – 1 770 лв., с. Църквица с 617 жители – 1 691 лв., с. Крива река с 495 жители – 1 613 лв., селата Цани Гинчево, Хърсово, Ружица и Каравелово, с малко над 300 жители – по 1 456 лв. основна заплата на селските кметове. За сравнение – заплатите на кметовете на шуменските села са между 1 220 и 1 440 лв.

И това не е всичко. С друга докладна на същата сесия през август Ешреф Реджеб предлага да се изплати по една заплата на заместник-кметовете, селските кметове и кметските наместници като премия „за постигнати резултати“. И тази докладна е приета единодушно от съветниците, които благосклонно включват в списъка и самия общински кмет.

Билборд на Илтер Бейзатов на жилищен блок срещу магазин „Ешрефоглу“ в Шумен. Билбордове на Бейзатов имаше и из целия Делиорман по време на предизборната кампания

„Всичко е в техни ръце“

„При нас не може да се гласува против кмета, защото всичко е в техни ръце“, казва общински съветник, пожелал анонимност. И припомня, че от 13-членния общински съвет ГЕРБ държи сигурно мнозинство от 8 души, ДПС има 4 представители и само един съветник от БСП внася друг цвят в синьо-лилавото местно мнозинство.

Все пак на комисии някои от съветниците се осмелили да попитат Реджеб на какво основание си вдига толкова заплатата. „Обяснението беше, че виждаш ли, държавата ги задължавала да си повишат заплатите“, казва съветникът. Това обяснение вероятно е свързано с постановлението от 29 юни 2022 г. на МС за работните заплати в бюджетната сфера, което регламентира до 12 % увеличение на възнагражденията. То обаче не е задължително и има бюджетни структури, които не са увеличили заплатите на служителите си.

Всъщност, Ешреф Реджеб си увеличава заплатата вече втори път тази година. Предишното повишаване на кметските възнаграждения в Никола Козлево беше само преди няколко месеца, през април тази година. Тогава козлевският кмет си определи основна заплата от 3 920 лв., а селските кметове получиха между 1 300 и 1 710 лв. месечни възнаграждения

„Кметовете, които имат мнозинство в общинския съвет, масово се възползват от тази възможност, която получиха в края на правителството на ГЕРБ и си увеличават заплатите“, коментира по този повод депутат от 47-то НС.

Скандално е обаче кметове на „продънени“ общини да източват публичен ресурс за своите и на своите хора заплати, дори и цялото това харчене на държавни средства да е съвсем законно. Затова е крайно време народните представители да намерят политическа воля и да прекроят картата на общините, като отрежат паразитните структури, които работят основно в полза на местните управници и на местните администрации.

А дотогава кметът на Никола Козлево само от увеличението на заплатата ще си покрие глобите, наложени от съда заради конфликта на интереси. С пари от републиканския бюджет, т.е. от данъците на всички работещи, при това съвсем законно.

Подобен случай имаше и в Южна България, но се вдигна голяма шумотевица и кметът се отказа от увеличената си заплата, съобщи местен депутат. Чакаме да видим дали в Делиормана този казус изобщо ще предизвика шумотевица, и дали евентуалната шумотевица ще разтревожи кмета на Козлево.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име