Сн. пресцентър

Иван Иванов е водач на листата на коалиция БСП за България в 30-ти МИР – Шумен. Магистър по история от СУ „Св. Климен Охридски“, магистър по право от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Доктор по история и доктор на науките по управление на информационните процеси. Депутат в 6 последователни Народни събрания, министър на земеделието в коалиционното правителство с участието на „БСП за България“ с премиер Кирил Петков.

Докато той беше начело на министерството, само за 7 месеца бяха осигурени безпрецедентни средства за земеделието и на практика бяха изравнени субсидиите на българските и европейските фермери – нещо, за което земеделците настояват още от влизането ни в ЕС. Тази година секторът ще получи най-високият досега бюджет – до края на 2022 г. парите за земеделците ще достигнат близо 3,4 млрд. лв., с 800 милиона лв. повече от миналата година. И още по-добрата новина е, че нито служебното, нито някое следващо правителство могат да „орежат“ тези средства.

„Не само че тези пари за земеделието са гарантирани, но и за следващата година ще се борим за същите средства в сектора“, категоричен е досегашният земеделски министър Иван Иванов, който успя да издейства огромната финансова подкрепа за фермерите. „Парите за сектора няма как да бъдат пренасочени, тъй като сме ги заложили в бюджета, имаме нотификация от ЕК, т.е. направили сме процеса неотменим. Сега целта е да заложим такива средства и за следващата година. Затова е много важно БСП да влезе в управлението, за да бъдат гарантирани тези пари за земеделците“, коментира Иван Иванов. С него разговаряме за перспективите и проблемите на сектора, и за стратегическата визия на БСП за развитие на земеделието.

Ексземеделският министър подчертава, че е оставил един добре подреден дом и е установил перфектна комуникация със земеделските производители. „Отворихме министерството за земеделците, организирахме редовни онлайн приемни на администрацията, нещо, което не се е случвало досега. И най-важното – в добра комуникация с парламента и правителството успяхме да осигурим рекордни държавни помощи за земеделците“, посочи Иван Иванов. Този факт се оценява високо от земеделските производители, които на всички срещи с бившия министър благодарят за подкрепата и изразяват надежда, че БСП отново ще бъде в държавното управление.

Сн. пресцентър

Рекордните средства за земеделието

В качеството си на земеделски министър Иван Иванов успя след преговори с Министерство на финансите да осигури допълнителни средства за държавни помощи в размер на близо 600 млн. лв. С тях общият ресурс за сектора за 2022 г. възлиза на близо 1 млрд. лв.! Акцентът при разпределянето им е поставен върху малките и средни производители.

„МЗ участва в изработването на механизми за справяне с последствията от Ковид кризата и войната в Украйна. Въпреки всички трудности, паралелно се прилагаха и съществуващите схеми за държавни помощи – за намаляване на щетите и преодоляване на последствията от природни бедствия; защита срещу болести по растенията и животните; опазване на генетичните ресурси; подпомагане за качествена земеделска продукция; инвестиционни мерки; данъчни облекчения. Докато през 2019 г. държавните помощи за земеделието са били 278 млн. лв., до края на 2022 г. те ще достигнат близо 1 млрд. лв.“, посочва конкретни цифри за сравнение земеделският министър от БСП

Иван Иванов допълва, че тази година ще бъде удвоен и обшият ресурс за подпомагане на земеделските стопани по пазарните мерки – лозаро-винарската програма, пчеларската програма, училищни схеми, оперативни програми и кризисната мярка.

По кризисната мярка за овладяване на последиците от войната в Украйна са договорени 20 млн. лв. европейска помощ и е осигурено 200% държавно съфинансиране, с което общото финансиране възлиза на 62 млн. лв., каза Иванов. За сравнение – през 2019 г. средствата по Пазарните мерки са били 43 млн.лв., през 2020 г. – 50 млн.лв, през 2021 г. – близо 67 млн. лв., а до края на 2022 г. ще достигнат над 143 млн.лв.

По линията на директните плащания България подкрепи предложението на ЕК за увеличаване на процента на авансовите директни плащания за кампания 2022 г. Всички плащания към земеделските стопани бяха извършени по утвърден график и в края на юни 2022 г. приключи изплащането на средства за Кампания 2021 г. Над 96 хил. земеделски стопани получиха директни плащания от над 1,8 млрд. лв.

На база на извършваното през 2022 г. договаряне, обработка на проекти и заявки за плащане до края на годината по всички мерки от ПРСР 2014-2020 г. трябва да бъдат разплатени близо 300 млн. лв.

Стратегическият план

В стратегическия план на земеделското министерство са заложени 16 млрд. лв. подкрепа за земеделския сектор в България през следващите 5 години.

С плана се увеличава подкрепата за малките и средни стопани чрез засилване на преразпределителното плащане и налагане на тавани на директните плащания от 100 хил. евро на стопанство.

В изпълнение на ангажимента за засилване на конкурентоспособността на българското земеделие правителството взе решение за увеличаване на държавното съфинансиране за развитие на селските райони от 15 на 60%.

Увеличава се подкрепата за малките производители, които се обединяват за различни инвестиции в производството – там държавата ще поема 70 % от разходите

Служебното правителство създаде хаос в горите

Кадровите смени в горския сектор, липсата на бързи и адекватни мерки, както и лоши управленски решения доведоха до хаос и до недостиг на дърва за населението, категоричен е Иван Иванов.

„При започналата война в Украйна и задаващата се енергийна криза, ние бяхме наясно, че ще има повишено търсене на дървесина, затова организирахме 56 склада за директна продажба на дърва за огрев на местно население.снабдяване с дърва, от които 43 вече работят. Обемът дърва, който ще бъде осигурен за населението през 2022 г. е с 250 000 кубика повече спрямо 2021г. Създадохме организация за доставка през тези складове, въведохме електронни търгове за продажба на дървесина, за да няма корупция. Т.е. при нашето управление процесът вървеше без проблеми и до 1 авгтуст ние си изпълнявахме ангажиментите. След това обаче кадровите смени и уволненията на директори и горски служители започнаха да демотивират хората, и те спряха да работят“, коментира бившият земеделски министър.

Той посочва, че за недостига на дърва за населението има и друга причина – високите цени на дървесината, която дават промишлените и преработвателните предприятия. „Промишлеността дава много по-високи цени, затова частните фирми насочват дървата натам, но администрацията на гроските стопанства и министреството имат ангажимента да организира този процес“, категоричен е Иван Иванов. Като пример той посочва предприятие в Южна България, което освен преработката на дървесина за целулоза, има и когенерация и на практика прави ток от дървесина. „В момента това предприятие прави свръхпечалби и дава по 300 лв на кубик дърва и по 1000 лв. на камион, затова частните фирми карат дървесината там, вместо да снабдяват местното население“, обяснява Иванов.

Той обаче е категоричен, че този дефицит може да бъде ограничен с административни мерки от МЗ. „Миналага година, когато влязох в министерството, заварих същия проблем – цели райони бяха оставени без дървесина. Но в рамките на две седмици решихме проблема и снабдихме хората с дърва, просто е необходима организация. Сега е настъпил хаос, но ние от месец и половина не сме в управлението. Служебният министър е длъжен да организира процеса“, подчертава Иванов.

Иванов със сериозни критики към шефа на СИДП: Този човек не си върши работата!

Досегашният земеделски министър отчита и други причини за недостига на дърва – недобре свършената работа по места. Според Иван Иванов голяма вина за проблемите в Шуменска област има директорът на Североизточното държавно предприятие Ради Иванов, който според бившия министър не си върши работата.

„Директорът на СИДП очевидно не си върши работата, след като има толкова населени места с неизпълнени заявки за дърва. И тъй като по закон до 30 % от добива може да се прави от самите държавни предприятия, то, ако трябва, директорът и заместниците му да хващат брадвите и да отиват да секат дърва, за да осигурят отопление на хората“, казва с възмущение Иван Иванов. Според него, основните проблеми в Шуменско са създадени именно от директора на СИДП.

„Когато бях в министерството, изисквах ежедневни доклади от директорите на горски предприятия, в които е описан целия процес по добива и доставката на дървесина, и до 1 август всичко вървеше ритмично“, казва водачът на червената листа. Според него, в крайна сметка и служебното правителство ще реши въпроса, но със закъснение, което създава сериозно напрежение сред хората в малките населени места.

10 спешни решения пред новото правителство

Само за 7 месеца, в условията на Ковид криза и последствията от войната в Украйна, успяхме заедно с коалиционните и европейските ни партньори, и заедно с българските земеделци, да постигнем повече отколкото е направено до сега за сектора, отчита Иван Иванов. Това се оценява високо от земеделските производители, които на всички срещи с бившия министър благодарят за подкрепата и изразяват надежда, че БСП отново ще бъде в държавното управление.

Рекордното финансиране и постиженията в земеделието не са единственото, което БСП успя да реализира от програмата си чрез участието си в правителството, подчертава Иван Иванов. И припомня, че само за 7 месеца във властта БСП осигури безплатни детски градини и ясли, увеличи размера на майчинството през втората година от 650 лв. на 710 лв., осигури 300 лв. еднократна помощ за първокласници и осмокласници, постигна 600 лв. неблагаем минумум за първо дете и 1200 лв за второ, увеличи минималната работна заплата от 650 лв. на 710 лв., бяха изплатени 95 млн. лв. за запазване заетостта на 78 000 работници в почти 4000 фирми. Минималнатата пенсия беше увеличена от 370 лв. на 467 лв., а средният размер на пенсиите достигна 669 лв.

Сега БСП е готова с 10 спешни решения за първите сто дни на управлението, казва Иван Иванов и посочва конкретните решения в подкрепа на семействата, децата, младите, работниците, пенсионерите и икономиката: 1. Да се наложи таван на цените, 2. Да се изземат свръх печалбите на енергийните дружества и да се преразпределят справедливо на домакинства и фирми, 3. Училища, болници, общини да се върнат на регулирания пазар на енергия, 4. Да продължи подкрепата на бизнеса за тока, 5. Да се увеличи минималната работна заплата на половината от средната, 6. Да се въведе необлагаем минимум на размера на прага на бедността, 7. Да се въведат безплатни лекарства за деца до 14 г., 8. Да се осигурят безплатни учебници до 12 клас, 9. Да се приеме определението за енергийно и водно бедни и да им се отпусне социална подкрепа, 10. Да се преизчислят пенсиите и да се увеличи вдовишката надбавка.

Само БСП може да бъде социален гарант на българските граждани, затова призовавам хората да ни подкрепят с номер 28!

Пресцентър БСП за България

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име