Електробусите предизвикват интерес сред представителите на българските общини

Иновации от 12 държави са представени на Международния технически панаир в Пловдив, който продължава до 24 септември.

В 3-та палата се представят нови разработки на Института за космически изследвания и технологии. На щанда им се демонстрират безпилотни самолети и летателни апарати, както и дронове, предназначени за различни сфери на икономиката. „Те са създадени в сътрудничество с бизнеса. До края на десетилетието първите дронове за превоз на хора ще бъдат демонстрирани на Пловдивския панаир“, увери доц. Димо Зафиров. Той припомни, че преди 30 години в Пловдив е започнало проектирането и производството на първите безпилотни летателни апарати.

Своя премиера в Пловдив правят електрически автобуси, пожарни, линейки, към които вече има проявен интерес от общини и здравни заведения. „Предлагаме широка гама от автобуси и тролейбуси до 15 метра, задвижвани с електроенергия. Уважаваме българския пазар и участваме в обществени поръчки за градски транспорт“, каза представителят на чешка компания Иржих Худи.

20 компании се представят в 76-то издание на Международния технически панаир. „Акцент в експозицията ни са два специализирани електромобила – нископодов 10-метров електробус и пожарна кола. Те се предлагат и със съответната инфраструктура за зареждане им“, посочи от своя страна ръководителят на полското търговско представителство Владислав Кшищоф.

Индия е със сериозно представяне на панаира

Акцент на изложението са електрическите превозни средства и хибридите. Сред тях своя премиера прави японски автомобил, който няма нужда от трифазен ток и може да се зарежда в домашни условия. Батерията се зарежда за 5 часа и може да се движи 70-80 км. В момента, в който батерията приключи електрическия режим преминава на бензин.

Със сериозно представяне на ЕСЕН 2022 е щандът на Индия, който демонстрира иновативни продукти на 25 компании от сферата на стоманодобивната, минната и сондажна индустрия, както и оборудвания за строителството, машини за производство на полимерни изделия, хартия и др. Експозицията на Дубай е с акцент върху мотокарите, а Тайван представя производители на полупроводници, микрочипове, IT компоненти. Компании от Турция презентират енергоспестяващи технологии, системи и продукти за дома и производства.  

24 нови изделия се състезават за златните медали на Международния технически панаир тази година. Иновативните продукти ще бъдат оценявани от жури, съставено от експерти от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

Екатерина Кючукова

Сн. Екатерина Кючукова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име