Най-големият проблем за българите са високите цени, които продължават да растат. Това показва проучване на агенция „Тренд“ за нагласите преди изборите за Народно събрание на 2 октомври.

40 % от анкетираните посочват като най-голям проблем повишаващите се цени, други 19 % – енергийната криза. Следващите два проблема са бедността – 11 %, ниското заплащане на труда – 9% и корупцията – 9%.

77% от участниците в допитването смятат, че най-важни са мерките за осигуряване на поносими цени на ток, газ, бензин, парно, заяви социологът Димитър Ганев, който представи изследването по Нова тв. Почти равен е делът на хората, които посочват като приоритет борбата с обедняването – 75 %. 43% от анкетираните искат новата власт да се захване с корупцията, за други 20% сред най-важните задачи е осигуряването на енергийна независимост от Русия.

Проучването на „Тренд“ показва, че много българи не се интересуват от идеологиите на партиите, за които гласуват.  На въпроса на какви политици имате доверие 21% отговарят „на десни“, 14% – на „леви“, а почти половината анкетирани (внушителните 48 процента) казват, че няма значение.

Подкрепата за политически формации

Според изследването, през август се отчита лек спад на подкрепата за „Продължаваме промяната“ – 19.6% сред гласуващите. Затова преднината на ГЕРБ, които получават 24.4%, се увеличава на близо 5%.

Силно оспорвана е третата позиция между ДПС – 10.6% и Възраждане – 10.3%. Гласовете от чужбина за двете формации вероятно ще се окажат решаващи при крайната подредба на самите избори.

На пета позиция се нарежда БСП с 8.6% от гласуващите, отбелязвайки лека ерозия спрямо изследването ни през юли, посочва Тренд.

Демократична България този месец събира подкрепата на 7.3% от гласуващите.

Партията на Стефан Янев през август вече изглежда близо до парламентарната бариера с 4.5% сред гласуващите.

„Има такъв народ“ запазва шансове за парламентарно представителство след следващите избори с 3.9%.

Под 4% остава формацията около Мая Манолова (1.9%) и ВМРО (1.2%).

Отношението към служебното правителство

На три приблизително равни дяла е разпределено отношението към новия служебен кабинет. 32% от всички анкетирани одобряват правителството на Гълъб Донев. Най-позитивно към кабинета се отнасят симпатизантите на БСП, „Български възход“ и „Има такъв народ“.

Други 34% от всички интервюирани изразяват отрицателно отношение към правителството, като привържениците на ГЕРБ в най-голяма степен декларират негативното си отношение. Високият процент посочващи опцията „не знам / не мога да преценя“ до голяма степен се дължи на краткото време, в което служебният кабинет функционира.

Проучването е направено по поръчка на в. „24 часа“ сред 1007 пълнолетни от 15 до 22 август

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име