Благословена земя, Олга Горбаченко - Литвин, Приднестровие

Тази година за втори път се проведе Международният живописен пленер „Смеда“ в село Черни връх, община Смядово. В регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ бяха подредени картините на участниците – девет творци от три държави. Проф. Благомир Папазов представи на публиката колегите си: Красимир Арсов, Валерий Желязков, Атанас Димов, Росица Йорданова от Разград, Борислава Борисова от Нови пазар, Олга Горбаченко, Лилия Орлова и Анастасия Швец от Украйна. Всички са различни като стил, но еднакво вдъхновени от природните забележителности на смядовското село.

От името на колегите си кураторът благодари на община Смядово за гостоприемството, както и за организираното посещение на групата в Плиска, Мадара, скалния феномен „Чудните скали“ край село Цонево.

Пленерът е създаден по идея на проф. Благомир Папазов след посещение със студентите му от Шуменския университет.  Община Смядово приема идеята му, за да популяризира това самобитно място за туризъм и творчески инициативи. През юли 2019 г. заедно рисуваха художници от България, Румъния, Украйна и Молдова. Ковид пандемията остави художниците затворени в ателиетата. Въпреки сложната международна обстановка две години по-късно живописен пленер в село Черни връх отново имаше това лято.

Проф. Благомир Папазов, Валерий Желязков, Красимир Арсов

Проф. Папазов коментира трудната организация: „Поканих художници от Израел, Беларус и Молдова. Колегата от Беларус имаше проблеми с визата и в последния момент се отказа. Един от творците от Израел си счупи крака, вторият също не дойде. Поканих колега от Молдова, но той отиде на сватба в Италия. Затова пък ми изпрати художнички от Украйна. Олга е от родом от Киев, преподавател е в университета по изкуствата в Приднестровие, където съпругът й е ректор. Имат две деца. Анастасия Швец и Лилия Орлова са нейни студентки, съвсем млади, но много ентусиазирани. Впечатлен съм, че Лилия  рисува много добре портрети и нарисува всеки от нас. Към това рядко посягат дори утвърдени майстори на четката. Картините от всеки пленер се съхраняват в общинската галерия на Смядово“.

Пладне, Лилия Орлова, Приднестровие, Украйна (1)

Войната в Украйна заличи селища, промени съдбите на милиони хора, но може би това мобилизира хората на изкуството и художниците творят. Когато приятелска страна те кани за пленер, няма как да откажеш. Гостите останаха възхитени от творческата обстановка и радушния прием в село Черни връх. Денем рисуват, вечер на чаша вино говорят за изкуство, история, традиции в отношенията между народите. Но най-много ги впечатлява нашата природа и  гостоприемство. Село Черни връх оживява в платната на художниците, а както казват местните хора, тук въздухът е друг и не можеш да не си тръгнеш вдъхновен от истинските неща на човешкия дух.

На 30 септември изложбата от пленера ще гостува в общинската художествена галерия „Петър Персенгиев“ в Нови пазар по идея на Борислава Борисова, директор на галерията.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име