България отбелязва 114 години независимост. Чествания ще има в цялата страна. По традиция кулминацията на празника е във Велико Търново, където през 1908 г. с тържествен манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България.

Шумен отбелязва Деня на независимостта с историческа възстановка

Възстановката е под надслов „Единна и независима България“. Тя ще се състои от 17.30 часа днес в парка до сградата на общината. По време на събитието ще бъдат пресъздадени три картини от паметни дати в българската история.

В центъра на града ще оживеят сцени от Съединението. През лятото на 1885-та година българската войска, начело с княз Александър Батенберг, провежда военен лагер край Шумен. Тук князът посреща пратеници на Българския таен централен революционен комитет, които го убеждават да оглави Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Ще бъде показана и жива картина, посветена на 22 септември – Деня на Независимостта. Преди 114 години пред населението на Шумен е прочетен манифест, с който княз Фердинанд обявява независимостта на България.

Епизод от възстановката ще разкаже и за участието на България в Балканската война. През 2022-ра се навършват 110 години от една от най-драматичните страници в съвременната ни история. Ще бъдат представени военен лагер на българските войници и моменти от сражението при Чаталджа, в което участва 19-ти пехотен шуменски полк.

В събитието ще се включат и представители на народните читалища в града. Организатори са Община Шумен и Сдружение „Жива история“ – Шумен.

„Независима надпревара“ и фолклорен празник за 22 септември в Търговище

С инициатива за най-много изминати крачки „Независима надпревара“ и празник в Източния парк Търговище ще отбележи 22 септември.

Община Търговище обявява инициативата „Независима надпревара“ за втора поредна година. Освен празничния 22 септември, с нея ще бъде отбелязана и Европейската седмица на мобилността (16-22 септември), целяща да подобри публичното здраве и да популяризира придвижването със средства, незамърсяващи околната среда.

Всички желаещи да участват трябва да изпратят до местната администрация екранна снимка на извървените от тях крачки на 22 септември, записани на мобилно и/или смарт устройство. Трябва да се приложи и снимка/селфи от разходката до исторически или природни кътчета и забележителности в рамките на община Търговище.

Участието в инициативата е индивидуално. Извървелите минимум 10 000 крачки на 22 септември, ще участват в жребий за разпределението на 50 награди. Специална награда е предвидена за участника с най-голямо постижение.

В празничния ден, от 10.30 ч. на площадката за ролери в Източния парк започва и празнична програма, организирана от Фолклорен клуб „Омая“ с подкрепата на Община Търговище. Ще има богата фолклорна програма, с участието на самодейци, ансамбли и фолклорни клубове от региона,  кътове по интереси за децата, занимания по зумба и други изненади. При валежи празникът ще се състои в зала „Дечко Стефанов“.

Разград отбелязва 22 септември на площад „Независимост”

И тази година Разград ще отбележи Деня на Независимостта на едноименния площад „Независимост”, до Общинския културен център (Новия театър). На това място преди 114 г. пред тогавашната градска управа е прочетен за пръв път в града Манифеста на Цар Фердинанд, с който е обявена Независимостта на България от Османската империя.

В четвъртък Манифестът отново ще прозвучи на площада, носещ името на празника, като част от програмата за Деня на Независимостта.

Ще бъде представена и историческа справка за събитията, случили се през 1908 г., а след това ще има програма от изпълнители от ЦПЛР Център за работа с деца-Разград: Детска танцова студия „Хорце”, Градски мажоретен състав и Класа по поп пеене.

Общоградското тържество, организирано от Община Разград, започва в 11,00 ч.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име