Мейлът, получен от шуменец

В ОДМВР-Шумен е приет сигнал за опит за измами чрез имейл съобщение. Получателят на писмото получил уведомление, подписано от Атанас Трайков, на ръководен пост в МВР, че е обект на разследване на естонската полиция. Според мейла, разследването се водeло относно извършени престъпления свързани с „киберпорнография“, „порнографски сайт“ и „детска порнография“.

Описано е още, че в рамките на 48 часа получателят трябва да бъде изслушан по имейл, с указания да се напишат мотиви и да бъдат разгледани и проверени за санкции. Освен това пише, че след този период сигналът ще бъде предаден на Иван Гешев, прокурор и специалист по кибер престъпления, за да изготви заповед за арест. В писмото се казва още, че снимка на получателя на мейла ще бъде публикувана в медиите и ще бъде регистриран като сексуален престъпник.

Подписано е от Атанас Илков Трайков, ръководител на националната полиция и експерт в отдел „Престъпления“. Получателят на имейла извършил проверка в интернет и установил, че съществува мъж със същото име на ръководен пост в МВР и подал сигнал в областната дирекция в Шумен, тъй като се злоупотребява с името му и вероятно е опит за измама.

ОДМВР – Шумен съветва гражданите да бъдат особено внимателни, когато отварят имейл, който изглежда като официално съобщение. В него подателят изисква да бъдат предоставени лични данни – имена, пароли и др. След това е твърде възможно данните да се ползват злонамерено за кражба на самоличност, регистрации в интернет или кражба на финансови средства, ако бъдат предоставени номера на кредитни карти.

Ако получите писмо със съмнително съдържание уведомете екипа на вашата електронна поща. Не въвеждайте личните си данни в интернет и винаги бъдете внимателни преди да отворите линк към връзка, предупреждават от шуменската полиция

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име