Служителите на Регионална здравна инспекция – Шумен ще изразят пълната си подкрепа и ще се присъединят към Националния протест на служителите на РЗИ по места, който ще се състои на 26 септември. Инспектори, експерти, специалисти и изпълнители от РЗИ – Шумен отново ще бъдат на работните си места изпълнявайки изискванията на държавната служба, ръководени от интересите на държавата, но с призив „За достойно заплащане на труда ни“, съобщиха от синдиката на служителите към МФ при КТ „Подкрепа” в РЗИ-Шумен.

„В 12,00 ч. на 26 септември ще бъдем пред сградата на РЗИ – Шумен за да заявим ясно, че търпението и проявената от нас толерантност в името на общественото здраве са категорично изчерпани. Протестните ни действия ще продължат и през следващите дни, докато получим отговор на нашите искания”, категорични са служителите на РЗИ.

Те настояват за увеличение на основните възнаграждения на работещите в регионалните здравни инспекции със задна дата и срок до 25.10.2022 г. и за „заличаване на исторически натрупалите се диспропорции при заплащане на труда при служители заемащи еднакви длъжности”.

„Служителите на РЗИ са неуморно на своя пост в името на общественото здраве. Три години работихме в условията на световна пандемия. Малцина си дават сметка за всеотдайната ни работа и дейностите ни по овладяване на пандемията от COVID-19, за 24-часовото разположение, за неуморния труд през почивни и празнични дни, за готовността и саможертвата в полза на общественото благо.Задачите и отговорностите на Регионалните здравни инспекции, като териториален орган на МЗ, не се изчерпват с COVID-19. Ние осъществяваме и организираме държавната здравна политика на територията на съответната област. Изключителната роля на служителите на РЗИ е осигуряване на превенция, промоция и контрол на общественото здраве в България. Задълженията ни се увеличават и разширяват по обем и направление всеки изминал ден. Вменяват ни нови задължения и отговорности, при които проявяваме отдаденост и професионализъм”, посочват служителите на РЗИ.

Те отбелязват, че неадекватното заплащане създава множество кадрови проблеми – текучество, липса на приемственост, демотивация при изпълнение на задълженията на служителите и ангажиране предимно на служители в пенсионна възраст.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име