Водачът на листата на ДБ д-р Александър Симидчиев и бившият правосъден министър Надежда Йорданова с кандидати на ДБ от 30-ти МИР Шумен

За водача на листата на Демократична България, Шумен е един от центровете, в които относително малко на брой пациенти са с адресна регистрация извън областта.

-Д-р Симидчиев, какво е вашето експертно мнение за здравната система в Шумен?

-Накратко – с голям потенциал, който държа да развием. За съжаление университетската болница във Варна изсмуква голяма част и от пациентите, и от кадрите. Това е един от големите проблеми в района. Всъщност, когато се погледне какъв процент от пациентите са от райони извън областта, Шумен е един от центровете, в които относително малко на брой пациенти са с адресна регистрация извън областта. Неведнъж съм казвал, че ключово в здравеопазването, повече от всичко останало, е кадровата политика. Това е как да привлечем и задържим хора, които са кадърни и устойчиво ангажирани с каузата на Шумен. Трябва тук да има лекари, които са максимално компетентни. Разбира се, важна е и естествената близост на болницата с населението. Това е нещо, което ще задържи пациентите, ако няма усещането, че на друго място има по-добър специалист или по-добра техника. Според мен технологичното преоборудване също е компонент, но то винаги върви след кадровото подсигуряване на здравеопазването. За нас в Демократична България е от изключителна важност да осигурим достъп до качествена медицинска грижа във всяка точка на страната.

Д-р Александър Симидчиев разговаря с шуменец, който от месеци има проблеми с ТЕЛК

-Как се прави реформа в един сектор като здравеопазването?

-С желание, воля и компетенции. Но истинска воля за истинска промяна, не само на хартия, както беше последните 12 и повече години. И всички действия следва да са изключително последователни и добре обмислени, за да не се налага само след година или две отново да преправяме нещата. В Демократична България вярваме в необходимостта да се въведе реално финансиране и реализиране на превенция и профилактика, ориентирани по възрасти и целеви групи, чрез създаване на прозрачно финансиран фонд „Обществено здраве“, през средства от „акцизи“, регламентирани в Закона за здравето. Също така преструктуриране на болничната инфраструктура според конкретните  нужди на населението в отделните региони. И говорейки за ясни и работещи реформи, ние ще изградим орган за независим контрол в системата на здравеопазване, за да се спрат кражбите в системата чрез пълна дигитализация, прозрачност и ефективно проследяване на паричните потоци.

-Определяте ли здравната криза като най-тежка в страната?

-Сигурно знаете, но в медицината имаме два вида заболявания – остри и хронични. Острите са характерни, както идва от името, с остро протичане, бързо начало и бърз край. Такива например са инфекциозните заболявания. Разболяваш се от COVID 19, лекуваш се от COVID 19 в рамките на един месец. Хроничните заболявания са нещо много по-различно. Там постепенно влизаш все по-дълбоко в дадено заболяване. Ако не се диагностицира рано, се стига до тежки хронични усложнения. Това, което аз наблюдавам като криза в здравеопазването, не е острата криза, която беше предизвикана от COVID 19. Той обостри хроничната криза. Здравеопазването в България е в криза поне от 30 години. И поради тази причина има нужда от лечение както при хронични заболявания – последователно, настойчиво, с много информация и разяснение къде са проблемите, за да се вземат най-правилните мерки.

Пресцентър Демократична България

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име