На 27 септември, вторник, от 18.00 часа в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“, Шумен, “Младежко сдружение-България” в партньорство с библиотеката организират камерен концерт с премиерни изпълнения.

“Колегиум Осанна” ще изпълни за първи път произведения на композитора Георги Попов, полагащи основите на един своеобразен музикален Пантеон. Ще прозвучат четири малки кантати за пиано и гласове по стихове на Иван Вазов. От “Епопея на забравените” – “Раковски” (с фрагмент от неговото “Символ верую”), “Левски”, “Паисий” и от “Тъгите на България” – “Лейди Странгфорд”. За първи път ще прозвучат клавирни и цигулкови миниатюри, както и малка кантата върху един от първите анонимни поетични текстове в българската литература “Похвала за цар Симеон”.

Колегиум Осанна се състои от певци и инструменталисти от различни възрасти и националности, които създават и изпълняват старинна и съвременна духовна музика. Изпълненията на музикантите във Виена, Париж, Москва, Рим, Белград, София, Солун и много други, сред които участието на 28 и 29 юни 2019 г. в празничните богослужения в Базиликата „Св. Петър“ във Ватикана, винаги са предизвиквали неповторими и незабравими духовни преживявания сред слушатели от цял свят.

В тази програма Колегиум Осанна е в състав: д-р Елица Христова – диригент, пианист, Георги Попов – композитор, баритон, Олга Цветкова – сопран, Боряна Терзиева – мецосопран, Борис-Михаил Попов – бас, цигулар.

Концертът е със свободен вход и е част от поредица концерти, организирани по проект на “Младежко сдружение-България” Невидими пространства и форми, в партньорство с много библиотеки в страната. Проектът за концертите през септември в Добрич, Варна, Шумен и Ловеч се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата ‘22.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име