Сн. ЕЦТБ

Фаталното кръгово кръстовище до „Практикер“ не отговаря на нормите, а инцидентът, при който беше убита млада жена, е поредният пример тежката криза в пътната ни безопасност. Това е становището на Европейският център за транспортни политики /ЕЦТП/ във връзка с трагичния инцидент на 28 септември, когато 22-годишната Светомира Станчева загина, след като колата й беше премазана от 18-годишен ученик, връхлетял в кръговото кръстовище с висока скорост

ЕЦТП определя като изключително притеснителна позицията на община Шумен, че в града няма проблеми или нормативни нарушения, свързани с организацията на движенето. Напротив, в Шумен има много проблеми по пътищата, включително и такива, които застрашават човешки живот, а отричането им показва липсата на експертиза в общината, коментират от ЕЦТП

Ето позицията на ЕЦТП по случая:

„Пътният инцидент, при който на 28 септември 2022 година в Шумен загина млада жена, след като колата й бе връхлетяна от друг автомобил се с висока скорост, управляван от 18-годишен водач, употребил наркотични вещества, е поредният пример за това, че пътната ни безопасност е в тежка криза.

Инцидентът стана на кръстовището на бул. „Симеон Велики“ и изхода от магазин „Практикер“, което не отговаря на нормите за кръгово кръстовище. Затова е изключително притеснителна позицията на община Шумен в лицето на Комисията по пътна безопасност, която на специална пресконференция обяви, че в Шумен няма проблеми или нормативни нарушения, свързани с организацията на движенето.

ЕЦТП счита позицията на общината за силно обезпокоителна и неправилна, защото само на въпросното кръстовище от началото на годината досега са настъпили 9 пътно-транспортни произшествия. Това е ясен сигнал, че проблем има и той е много сериозен. Проверка на наш екип още през 2021 г. показа, че това кръстовище е изградено в противоречие на действащите нормативни изисквания.

Ето и фактите:

Кръговите кръстовища имат високо ниво на пътна безопасност, ако се спазват следните основни принципи:

1. Възможно включване на входящите клонове в лентата на кръговата крива под прав ъгъл – Изискването е спазено;

2. Ясно пренасочване на движещите се направо автомобили през най-вътрешната за кръга лента – Изискването не е спазено;

3. Еднолентови изходи от кръговото кръстовище – Изискването не е спазено.

Според наредба №РД-02-20-2 радиусът на кръговото трябва да е 32 метра. Съгласно същата наредба широчината на лентата за движение в кръга трябва да е 8 метра, което отнесено към диаметър означава вътрешен диаметър от 32-8-8=16 метра.

В разглежданото кръгово вътрешният диаметър е 10 метра или 6 метра по-малък от нормативно изискуемия.

Проверка на ЕЦТП от миналата година показва, че община Шумен няма приет и действащ генерален план за организация на движението, което повдига въпроса за това до каква степен поставените пътни знаци и маркировки в града изобщо са законосъобразни.

Ето някои важни констатации и въпроси:

1. Кой е одобрил и разрешил поставянето на пътни знаци, които на практика не съществуват?;

2. На територията на града има множество остарели и излезли извън експлоатация пътни знаци;

3. При измерване на състоянието на пътните маркировки се установи, че те не покриват нито едно нормативно изискване;

4. На територията на град Шумен има кръстовища, на които има грешки при организацията на движението, заблуждаващи водачите относно предимството и реда за преминаване през кръстовищата, което е твърде сериозен дефицит и пряко застрашава безопасността на всички участници в движението.

ЕЦТП смята, че отричането на проблемите, засягащи пътната безопасност, е твърде лош съветник и не води до превенция или намаляване на произшествията.

Позицията на община Шумен ни навежда на мисълта, че там липсва достатъчно експертиза и в тази връзка каним представителите на общинската Комисия по пътна безопасност, както и кмета на общината на 12 октомври 2022 г. на мястото на инцидента, за да обясним конкретните проблеми и дефицити в организацията на движението.

Считаме, че най-важното е да се поучим от грешките си и затова изразяваме своята готовност да споделим опита на нашите експерти с представителите на община Шумен, които имат отговорност към безопасността на движението в града“.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име