Диана Русинова пристигна през октомври в Шумен, за да провери фаталното кръгово кръстовище. Тя разговаря и с родителите на убитата на кръговото кръстовище Светомира Станчева. Сн. Радиан.бг

Кръговото кръстовище до Практикер е извън всякакви стандарти и трябва да се премахне. Това заяви Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики /ЕЦТП/, която днес дойде специално в Шумен със свои експерти, за да направят пореден оглед на кръстовищата в града и на организацията на пътното движение. Русинова беше поканила и кмета на Шумен Любомир Христов, за да му покаже какви нарушения има на фаталното кръгово, където на 28 септември беше убито младо момиче.

Кметът обаче не се отзова на поканата, защото бил зает. На мястото на инцидента дойде само председателят на общинския съвет Ася Аспарухова, която изслуша становището на експертите от ЕЦТП.

Това кръстовище /до Практикер/ всъщност не може да се класифицира като „кръгово“, като се има предвид, че всички автомобили минават през него направо, каза Диана Русинова. Тя подчерта, че кръстовището е извън всякакви стандарти както по ороганизацията на движението през него, така и при самото му изграждане.

На кръговото има знаци, които позволяват да се навлезе в насрещното движение, има знаци, които не отговарят на никакви нормативни изисквания, напълно липсва пътна маркировка, посочи Диана Русинова. Сбъркано е и самото кръгово, то не отговаря на норомативните изисквания, тъй като вътрешният му диаметър е 6 метра по-малък от нормативно определения размер за подобно съоръжение.

Русинова подчерта, че това становище на експертите на ЕЦПТ е дадено още преди година. Общината обаче до този момент не е предприела нищо да отстрани проблемите. Нещо повече, седмица след фаталния инцидент пред Практикер кметът Любомир Христов коментира пред журналисти, че кръговото е изградено според стандартите, а проектантите са правили и демонстрация как минават тежките камиони през този кръг. Според кмета, разширяването на диаметъра на кръговото не е добър вариант, защото щяло да попречи на достъпа на големи камиони до съседните магазини.

При това кръгово е допусната грешка още при проектирането, категорична е Диана Русинова и смята, че това кръгово трябва да се премахне и на мястото да се направи обикновено кръстовище със светофар. „При тези радиуси тук е по-добре да се направи кръстовище със светофар, което ще работи много по добре и ще осигуряма много повече пътна безопасност от това кръгово“, коментира Русинова

Според кмета Христов обаче е достатъчно на това място да се поставят камери, които ще дисциплинират водачите. Предложението му ще бъде внесено за разглеждане в общинската Комисия по безопасност на движението. А дали градоначалникът ще се съобрази със становището на експертите, предстои да видим.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име