Боян Чуков гостува за втори път в Шумен, за да представи своята нова книга „Разузнаването отвътре“. Първата му среща с шуменци беше на 5 февруари 2019 г. в читалище „Д. Войников – 1856“, за да коментира интересни факти от съвременния свят. Публицист, дипломат, кадър на комунистическите тайни служби и след това, общественик, тогава предизвика голям интерес. По образование Боян Чуков е инженер със специалност „Радио и телевизия“, която завършва през 1978 г. По-късно се обучава в разузнавателните школи в София и Москва. Експерт е по борбата с тероризма. Бил е на дипломатическа работа в Париж и Мадрид. В правителствата на Станишев и Орешарски е съветник по националната сигурност и външната политика. Работил е като журналист на свободна практика. Говори на пет езика – руски, френски, английски, испански и гръцки език.

И този път залата беше препълнена. Но преди да влезе в читалището, той беше в СУ „П. Волов“, където разговаря с ученици от 12 клас на специалността „Защита на информацията“. Сподели ни, че е останал впечатлен от въпросите им.

През юни тази година гостът навърши 70 години, но продължава да съживява архивите от личната си кариера. Планира да събере в три тома спомените си от работата си у нас и зад граница. В тях ще намери място шуменецът Йосиф Давидов, който е работил в посолството ни в Мадрид.

Боян Чуков определи новата си книга като „трудова биография“, защото е описал всичко, което е преживял. А самата дейност разузнаване е в раздела „Специални /тайни/ служби“, каза в увода си той. „Всичко се знае и в тези служби няма нищо тайно. Но някои събития се поднасят на обществото така, че дори и интелигентни хора да стигнат до грешен извод и да бъдат заблудени. Работил съм като разузнавач преди 1989 г.и след това. Разузнавателният цикъл е от пет фази и малко са хората, които са работили във всички тях. Аз имах уникалния шанс да работя и в петте фази! В книгата има любопитни неща, но и детайли за ролята на тези служби за държавата. Книгата ми се изучава в четири университета в специалността „Национална сигурност“. А в тези служби са работили хора от националния елит“.

Разказвайки за разузнаването, Боян Чуков пише и за промените след 1989 г. С малко жокери читателите ще се досетят за кои личности става въпрос. Авторът каза: „Самият Ахмед Доган, толкова плют и възхваляван, не криеше, че има отношение към разузнаването – отдел Пети, нелегалното разузнаване. Т.е. човек, който се е подготвял да бъде изпратен в чужбина, но не като дипломат или търговец. Има и други „нелегали“. Малко хора знаят, че Хачо Бояджиев е бил нелегал в Турция. Той е полковник от Държавна сигурност, Първо главно управление, както се наричаше българското разузнаване. Разузнаването никога не се е занимавало с доноси на територията на България. На наша територия няма агенти, а секретни сътрудници! А това са съвсем друга категория хора. За разлика от нас, другите държави си запазиха кадрите, за да има приемственост в институцията. Разузнаването е инструмент, а не субект, който взема някакво отношение. То работи по задание на политическата власт“.

Боян Чуков дава пример с кадрите на разузнаването в Германия след Втората световна война. 65 процента от тях са кадри от Третия райх /Гестапо и др./ Много е силна тяхната агентурна мрежа в Северна Африка. През 1965 г. се опитват да сменят всички оперативни работници на агентурата, но се принуждават да върнат старите кадри, които арабите познават и с тях работят. През 1968 г. генерал от Вермахта е в командването на НАТО. През 1978 г. шеф на германското разузнаване е Клаус Кинкел, който по-късно е заменен с полковник от СС. Изводът е, че разузнаването се създава за минимум 10 години и със живо знание. Тогава разузнавачите разбират кое не трябва да се пише в докладите, за да не се обърне информацията един ден срещу тях.

Боян Чуков разказа, че след 1990 г. е бил резидент на българското разузнаване в Мадрид. Указанията били никой да не работи с  агентите на Шесто управление. А българските граждани там са свикнали да сътрудничат за България. Така разузнаването ни научава, че се крадат наши камиони със стоката от самите командировани шофьори. То предотвратява износа на български археологически ценности.

Разузнавачът е категоричен, че събитията на българския преход се виждат много по-ясно отвън, отколкото ако си в България. Твърди, че протестите на независимото сдружение „Екогласност“ на пл. „Кристал“ в София и протестите срещу мръсния въздух в Русе през 1989 г. са предварително режисирани, за да изглеждат опозиция на властта. Така се обяснява защо част от децата на комунистическата номенклатура имат блестяща кариера в прехода, а други са отстранени от управлението.

Гостът си спомня: „В  навечерието на промените преди 1990 г. Кеворк Кеворкян от „Всяка неделя“ беше много хард. Той имаше пропуск за ЦК на БКП и носеше целия сценарий за предварително одобрение и режисиране. /По-късно стана ясно, че е сътрудничел на ДС – б. р./ Една от задачите на разузнаването в чужбина е да се опитва да разбира по косвени признаци какво става извън официалната картина в дадена държава. Живеем във време на тежка дезинформация. А тя е три вида: черна, сива и бяла. При черната всичко е лъжа, при сивата се редуват лъжа с истина, бялата дезинформация е най-професионалната, защото всички факти в нея са истина, но се подбират само част от тях, за да се изгради определена теза“.

В книгата си Боян Чуков обяснява какви трябва да са отношенията между правителството и разузнаването. И обобщава: „Каквото е обществото като ниво, такова е и разузнаването. Нещата в службите се влошават поради това, че на върха на изпълнителната власт има хора, които не разбират какво точно се случва в света и държавата. Всеки гледа да изкара мандата и да го преизберат. Премиерите на България стават все по-некомпетентни. Поуспокои ме до някъде сегашният премиер Гълъб Донев, защото е работил в социалното министерство. Новите партийни формации са проекти за 1-2 мандата в парламента. Схемата е следната. Отиват наши младежи да се учат в чужбина, там ги отглеждат, те поемат някакви ангажименти към домакините, които са ги изучили. Връщат се у нас със страхотно CV. След 1-2 години те влизат в ръководството на някоя партия. И почти винаги те са от София и от номенклатурата“.

Авторът предупреди, че съвсем скоро предстои да се избавим от илюзиите, с които живеем през последните 30 години. Преди няколко години Боян Чуков казал, че Великобритания ще излезе от ЕС. Изсмели му се. Но ето, че стана! Има разлика между журналистически, академичен и разузнавателен анализ. Хората на науката боравят с факти за своята теза. Разузнаването работи с това, което се вижда, и това, което не се вижда. Ако преди по ТВ канала НВО 90 процента от филмите са на САЩ, сега 50 процента са на Великобритания. Той обясни защо Ердоган иска да вземе част от гръцките острови. Открит е природен газ около Кипър. Тръбите за новия газов хъб на Турция трябва да минават през турски териториални води. Къде ще бъде този газов хъб? Ердоган отговаря: „В Тракия“. Русия счита, че България е нейно „ловно поле“, но Турция мисли същото за нас, според Боян Чуков.

Бившият зет на ген. Любен Гоцев довел индонезийската фирма – доставчик на машините за гласуване у нас. Това беше част от дискусията за машинното гласуване.

Гостът разказа шокиращ факт от 2009 г., когато ГЕРБ идва на власт. В Българо-френската търговска камара се провежда среща. От френското посолство изпращат SMS на Боян Чуков, за да подготви съответните папки за бъдещия служител, който ще поеме неговия пост в МС. Българския младеж бил френски възпитаник. Всичко е предварително уговорено.

По този повод Боян Чуков заяви: „В момента съм безпартиен“. През април 2021 г. той беше кандидат-депутат от ВМРО. Преди това прекрати членството си в БСП.

Темата за Украйна вълнува всички. Красимир Костов сподели с госта: „Жена ми е украинка и всеки ден сме на фронтовата линия. Тя ми казва, че съм руски шовинист. Аз й отговарям, че е необразована украинка. Земята, на която е войната, преди 300 години се е наричала Малая Россия. Рускоговорящо е 70 процента от населението на Украйна. Вместо да укори фашисткия преврат от 2014 г. в Киев, сега демократична Европа го снабдява с оръжие. По 100-150 украинци умират на ден. Там воюват войници от ЕС. Обидно ми е, че нашите медии и политици не говорят за новия световен ред, който ни готвят. Обидно ми е, че имаме деградация на политическия елит в България. ЕС няма голямо бъдеще. А както Ванга е казала, американците ще преживеят отново гражданската война…“

Каква е информацията на „разузнаването отвътре“? Боян Чуков е на същото изпитание. Той отговори: „Жена ми е родена в Киев, но е сделана в СССР. Тя е с баща узбек, майка – от Санкт Петербург, но украинка. Има руско етническо самосъзнание, има връзки в Киев и знае какво се случва там. През първата седмица от войната украинец можеше да напусне родината си, ако плати на граничното КПП  3000 евро. Седмица по-късно искаха по 8000 евро на бежанец. Бедният човек няма как да избяга от бомбите…“

Гостът заяви, че войната не е между Русия и Украйна, а между Русия и натовските държави от ЕС и САЩ. Първата искра между Русия и Запада е през 2007 г., когато на Мюнхенската конференция Путин обявява, че политическата игра се променя. През 2014 г., когато е превратът в Киев, руснаците разбират, че се върви към война, а САЩ започва да обучава украинската армия по стандартите на НАТО. На 24 февруари, началото на войната, украинската армия е най-добрата след армиите в НАТО. Русия се сблъсква със спътниците на НАТО, които работят за Украйна.

Защо Русия нападна Украйна? Боян Чуков отговори: „Преди три седмици един от военните експерти Алексей Артамонов, човек на руското разузнаване, съобщи, че две седмици преди 24 февруари разузнаването е установило, че американците пренасят ядрена атомна глава през Естония към Харков /Украйна/. Принудени били да нападнат. От всички натовски държави в момента Франция е най-агресивна към Русия. В Одеса има над 5000 френски войници, които са облечени с униформи на украинската армия или с униформи на наемници. Последните данни от САЩ са, че са убити над 400 000 украинци досега. Ранените са около 300 000 души. Но 54 000 чужденци са убити на територията на Украйна! Радиоразузнаването в Донбас установява, че се говори предимно на полски, английски и др., но съвсем малко на украински в украинските военни части“.

Защо Русия не беше готова за войната с Украйна? Експертът по разузнаване говори за корупцията в Русия, която ние не сме сънували. Полк. Константин Сивков – заместник председател на Асоциацията на руските ракетчици и артилеристи, съобщава, че на територията на Руската федерация има организирани престъпни групи, които влизат в казармата при наетите с договори, които им плащат определени суми за всеки от ОПГ. Това се случвало и с военните на руските подводници с атомно оръжие.

Боян Чуков допълни: „Заместник военният министър беше отстранен, защото екипировката за руската армия съществува само по документи, а всъщност е продадена някъде. Във всяка корупционна схема е държавната администрация, но с мобилизацията на армията Русия започва да се чисти. Когато се върнат от фронта, руските войници ще се разправят с корупционерите. Част от руските олигарси имат стока в Украйна, която трябва да се транспортира по жп линиите, по които се доставя оръжието от Запад. Информацията е, че Путин следи какво ще се случи на изборите на 8 ноември в САЩ, кой ще победи – либерали или консерватори?“

Автографи от Боян Чуков

Боян Чуков е категоричен, че военно-промишленият комплекс на ЕС е в застой поради енергийната криза и ще разчита на военната промишленост на САЩ. Той коментира един парадокс: „Великобритания на практика няма въоръжени сили. Тя разчита на САЩ. Атомно оръжие имат само французите. Едно от най-силните разузнавания е британското. Ако някои държави си имат разузнаване, то британското разузнаване си има държава. България не може да бъде неутрална държава. Има два вида неутралитет. През 1815 г. на Виенския конгрес е гарантиран неутралитетът на Швейцария от останалите държави Русия, Португалия, Бразилия и др. Създава се швейцарската банкова система. Когато свършва войната срещу Наполеон, Франция трябва да изплаща огромни обещетения на Русия. Руският цар предлага тези пари да влязат в швейцарските банки за укрепване на тяхната система. Вторият вид неутралитет е този на Австрия, който не е гарантиран, а деклариран. Влиятелните държави се договарят, че тази държава ще бъде далеч от военните конфликти. През 1956 г. се обявява т. нар. „гарантиран неутралитет“, съветските войски се изтеглят от Австрия. Но сега Австрия го наруши, което означава, че руснаците биха могли да се върнат там“.

Книгата „Разузнаването отвътре“ дава информация за центровете, които вземат решенията за човечеството и войните. Те са три: Вашингтон, Ватикана и Лондонското сити. Боян Чуков каза: „Там са големите пари, а невралгичният пункт е Базел, където е Банката за международни плащания. Швейцария си наруши неутралитета, банковата тайна вече не съществува, защото американците ги „счупиха“ и имат достъп до всички сметки в тази банка, но не успяват да наложат мярката за банковите сейфове за ценни книжа, пари, злато, диаманти. С 400 процента се е вдигнал оборотът на фирмата, която съхранява тези ценности. Под германска и швейцарска юристдикция са жп пътят и летището около Базел. Наоколо се продават убежища срещу атомни войни. Най-евтиното, най-малкото, с най-скромни удобства е на цена 3 милиона евро. Комфортните струват от 10 милиона евро нагоре. На 10 септември тази година имаше земетресение в района на Базел, където са атомните убежища. Някои предполагат, че това е предупреждение за центровете, които вземат решения за войните и човечеството. Т. е. от Байдън нищо не зависи. Американците печелят от тази ситуация, защото военната промишленост на Европа се премести в САЩ. Американците ще получат 7 трилиона долара! За тях в България са интересни Варна с дъбоководно пристанище и Добруджа за летища на самолетите. Тя е близо до Костанца – основното пристанище на НАТО и ЕС, и до базата им около Букурещ. През социализма у нас не е правена магистрала от Малко Търново до Силистра, за да няма инфраструктура за турската армия, ако реши да премине…“

Много актуална информация Боян Чуков предостави за Китай, Тайван, Индия. Шуменци дълго чакаха на опашка, за да си вземат автограф от автора, който обеща да гостува отново, когато напише новите си книги.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име