18 октомври 2022 г. Служебният регионален министър Иван Шишков прерязва лентата на новия участък по магистрала Хемус, построен от шуменската фирма

Шуменската фирма „Автомагистрали Черно море“ и свързаната с нея „Винс Ин Хок“ ООД печелят обявената от община Шумен обществена поръчка за асфалтиране на градските улици на обща стойност 16 млн. лв.

Строителната фирма „Автомагистрали „Черно море“, собственост на бизнесмена Димо Димов, ще изпълнява ремонтни дейности за 6, 4 млн. лв.  Другата фирма – „Винс Ин Хок“, собственост на сина на Димов, Ярослав Димов, ще асфалтира останалата част от обектите, които са на обща стойност близо 9, 4 млн. лв.

Това става ясно от публикуваните днес ценови оферти на двете фирми. Останалите участници в обявената от община Шумен обществена поръчка явно са отстранени още преди финалния кръг, се вижда от регистъра на обществените поръчки.

До последния етап – отваряне на ценовите оферти, са допуснати само двете спечелили фирми, които си разпределят предвидените за ремонт общо 64 улици в Шумен и 15 междублокови пространства.

Обществената поръчка беше разделена на три лота: 1. Ремонт на улиците в зона Център 1, зона Център 2, зона Аквапарк, зона Марица и зона Тракия, 2. Ремонт на улиците в зона зала Арена – Шумен, зона парк Шуменско плато, зона ПМГ, зона хотел Шумен, зона Добруджа и зона филиал Шуменски университет и 3. Рехабилитация на междублокови пространства.

По първи лот документи са подали общо 3 фирми – „Автомагистрали Черно море“, ДЗЗД „Инфрапроекти“ Шумен /обединяващо фирмите „Пътища“ и „Инфра експерт“/, и „Хидрострой“. До последния етап е допусната само „Автомагистрали Черно море“, която предлага оферта от 6,464 млн. лв. с ДДС.

По втори лот кандидатите са четирима – „Барс“ АД, „Винс Ин Хок“ ООД, ДЗЗД „Инфра проекти Шумен“ и „Хидрострой“ АД. До последния кръг отново е допусната само една фирма – „Винс Ин Хок“. Тя предлага оферта от 6, 499 млн. лв.

По третия лот за рехабилитация на междуброковите пространства има двама участници в търга – фирмите „Шумен строй“ и „Винс Ин Хок“. До последния етап пак е допусната само една фирма – „Винс Ин Хок“, с ценова оферта 2,963 млн. лв.

Какви са причините за отстраняването на останалите участници от трите лота, засега не е ясно, тъй като протоколите на тръжната комисия ще бъдат публикувани заедно с оконочателното решение за избор на изпълнители. В момента то все още не е обявено официално.

Фирма „Винс Ин Хок“ ООД е регистрирана на ул. „Алеко Константинов“ 8 в Шумен, където е седалището и на „Автомагистрали Черно море“. На този адрес има общо 15 фирми, показва справка в публичните регистри.

„Винс Ин Хок“ е създадена през 2012 г. и има двама съсобственици с по 50 процента дял – Ярослав Димов Христов и Жулиета Иванова Сланева–Христова. Ярослав Димов е и член на Съвета на директорите на „Автомагистрали Черно море“, показват публичните регистри.

Според експерти, спечелването на обществена поръчка от близки родственици не е конфликт на интереси от гледна точка на буквата на закона. Бивши общински съветници обаче смятат, че община Шумен е трябвало да вземе предвид свързаността на спечелилите такава голяма поръчка. Прави впечатление и фактът, че победителите не участват във всички лотове, а само в тези, които печелят. „По закон няма проблеми, но започваш да си задаваш въпроси за поръчките на общината, които на моменти изглеждат като съшити с бели конци“, коментира бивш пътищар.

„Автомагистрали Черно море“ е най-голямата пътностроителна фирма в Шумен. Последната поръчка, която фирмата спечели от община Шумен, беше за ремонта на Младежкия дом. Той стартира през април тази година и е на стойност 2,5 млн. лв. /засега/.

През последното десетилетие фирмата изпълняваше ремонти на различни участъци от магистрала „Хемус“, като първите поръчки получи още през 2010 г. През 2017 г. обединението „Хемус-16320“, в което влизат фирмите „Инфра Експерт“, „Пътинженерингстрой – Т“, „Автомагистрали – Черно море“ и „Трансконсулт – 22“, спечели поръчката за изграждането на участъка от магистрала „Хемус“ между Шумен и Търговище на обща стойност 120 млн. лв. През януари 2021 г. управителят на фирмата Димо Димов посрещна тогавашния премиер Бойко Борисов на участъка между Белокопитово и Буховци, ремонтиран от шуменските строители и увери, че отсечката ще бъде завършена в срок.

Шуменският кмет Любомир Христов, заместникът му Боян Тодоров и кметове от района на откриването на новия участък на магистрала Хемус, заедно с представители на фирмата изпълнител

През 2019 г. „Автомагистрали Черно море“ ремонтира 10 км от автомагистрала Хемус в посока Варна, като общата стойност на ремонтните дейности беше за 6,8 млн. лв. по договор за текущ ремонт и поддържане

След излизането на ГЕРБ от властта, фирмата повече от година очакваше от държавата плащането на 28 млн. лв. за ремонт на участък от автомагистрала „Тракия“ и служителите й участваха в няколко протеста, защото заплатите във фирмата се бавеха с месеци.

Прословутият ремонт на улиците в Шумен ще започне следващата година „при хубаво време“, обяви преди седмица зам. кметът по строителство инж. Боян Тодоров. Той прогнозира, че инфлацията вече е изяла поне 30 % от средствата и коментира, че общината ще компенсира недостига с доплащане /повече четете тук/

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име