ГЕРБ-СДС номинира неврохирурга Николай Габровски за премиер. Това стана ясно днес при връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

„Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на МС, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност”, заяви президентът Румен Радев при връчването на мандата на кандидата за министър-председател. Радев изрази надежда, че допълнителното време, което е отпуснал за консултации е спомогнало за намирането на удачна формула за съставяне на кабинет.

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия, за да има България работещо правителство. За съжаление България в момента е на кръстопътя на множество кризи – икономическа, социална, имаме сериозен мигрантски натиск. Имаме една продължаваща втора година политическа криза. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионалното, за да може България по-лесно да премине през този труден исторически момент, в който се намира“, каза проф. Габровски.

Проф. Габровски е началник на клиниката по неврохирургия в „Пирогов“. След като днес прие мандата за съставяне на правителство, той има една седмица за да предложи на държавния глава структура и състав на проект на кабинет или да върне мандата неизпълнен. Ако ГЕРБ не съберат подкрепа за кабинет – вторият мандат ще бъде връчен на „Продължаваме Промяната.“ За връщането му отново ще има срок от седмица.

При третия ситуацията е малко по-различна – той трябва да бъде връчен в 7-дневен срок на избрана от държавния глава формация, която ще има пак толкова време, но за да излъчи кандидат за премиер.

След това на практика няма срок за връщането на мандата.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име