Номинации за Енолог на годината

Шест са номинациите за приза „Енолог на годината“, организиран от Съюза на енолозите в България. Престижните отличия ще бъдат обявени на тържествена церемония в Пловдив след 2-годишно прекъсване заради COVID пандемията, когато националният конкурс се провеждаше онлайн.

Според традицията, в края на ноември винарският бранш в страната номинира свои колеги, за които гласуват повече от 170 еноексперти и се излъчва победител, който се обявява на Коледния бал на създателите на вина и високоалкохолни напитки у нас. Спечелилите титлата не могат да бъдат предлагани за участие в конкурса повече.

Сред номинираните за Енолог на 2022 година е инж. Даниела Стаматова, която има дългогодишен професионален опит и изключителни постижения във винения сектор. Нейната кариера започва в „Домейн Менада“, а от 2009 г. името й се свързва с поморийската изба „Тохун“, в която е производствен директор. Тя е автор на вина с имена на ветрове Сороко и Греус – символ на стихиите на неутолимата й страст към любимата професия. Сред гилдията инж. Стаматова е известна със способността си да доведе до съвършенство баланса при белите вина.

Втората дама с номинация за „Енолог на годината“ е инж. Мариана Гълъбова, която прави своя дебют в конкурса. Тя е родена в Пловдив и завършва първата си магистратура за технолог през 2017 г. в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Три години по-късно защитава и магистърска степен по “Растителна защита” към Аграрния университет. В момента следва докторска степен в направление “Високоалкохолни напитки” към УХТ. По време на обучението си като енолог прави стажове във винарни в България и Италия. След дипломирането си започва работа като главен енолог във „Аya Estate Vineyards“. През 2019 г. стартира и участието си в изграждане на дестилерия “Сийуайнс Спирит”, позиционирана край Пазарджик, където и до момента е производствен мениджър. Въпреки сравнително краткия професионален път, тя се утвърждава като отличен специалист и успешно съчетава натрупаните знания и експериментаторски дух в създаването на вина и високоалкохолни напитки. Голяма част от тях вече печелят медали от международни конкурси.

Третата номинирана дама е инж. Мария Стоева. Тя е родена в Русе, в семейството на популярни оперни музиканти. Завършва с отличие Европейското училище в родния град, след което учи в Университета по хранителни технологии, където печели пълна стипендия за образование по индивидуална програма във Франция в един от най-престижните винарски университети в света в Дижон. Завършвайки го с отличие, прави три кампании в Бургундия, Бордо и Шабли. Завръща се в България и преминава през екипа на „Братя Минкови“ като търговски представител, а по-късно се установява в семейната винарска изба „Братанов“. Тя е носител на приза „Млад енолог на България“, който Съюзът на енолозите връчва за първи път през 2016 г. Оттогава тя е не само разпознаваемо лице в бранша, но и създател на вината на семейната изба, разположена в сакарското село Шишманово.  

Сред номинираните енолози е инж. Димитър Димов, който твори вина със собствен почерк у нас и в чужбина. Той е съсобственик на винарна „Ялово“, но работи и за динамично развиващата се изба „Сувла“, разположена на турския полуостров Галиполи. Завършва УХТ със специалност „Технология на напитките“, а след това магистратура по лозарство, винарство и мениджмънт на лозаро-винарския бранш в Агро Монпелие и ENITA Бордо, Франция. Притежава DNO – френска национална диплома за енолог. Работил е в Лангедок, Шампан и Бордо, Франция, Малборо Нова Зеландия, както и за различни проекти в България. Член е на Управителния съвет на СЕБ. Професионалните му компетенции обхващат всички аспекти на винарството – от лозата до бутилката, включително винен маркетинг и развитие на винен туризъм. Основен приоритет в дейността му е запазване на старите местни сортове, както и биологичното лозарство.

Своят дебют с номинация за Енолог на годината прави и д-р инж. Мирослав Гинев. Той е роден в Ямбол. През 2005 г. завършва езиковата гимназия в родния си град, след което продължава образованието си в УХТ, катедра „Технология на виното и пивото“. Преди 2 години завършва докторантура към катедрата, с което затвърждава академичните си знания и потенциал. Професионалният му път стартира през 2009 г. във ВИ „Катаржина Естейт“, където с постоянство и устрем продължава и до днес да създава вина, които се радват на любовта на почитателите на квалитетни напитки.

Шестата номинация е за инж. Николай Кръстев, чиято кариера започва през 2006 г. във ВИ „Санта Сара“. 10 години по-късно виненият му път го отвежда в шуменското село Царев брод, където и до днес създава емблематични за северния регион вина. През последните години успоредно с винарската си практика, развива успешна консултантска и проектантска дейност.

За седма поредна година УС на Съюза на енолозите в България ще връчи и награда „Млад енолог на годината“ на обещаващ технолог. „По този начин се опитваме да поощрим и мотивираме момчетата и момичетата, които навлизат в бранша, а и да изградим своеобразен мост на приемственост между различните поколения, избрали мисията да работят и развиват българското винарство“, коментира председателят на СЕБ инж. Станимир Стоянов. Той уточни, че за трети път ще бъде връчен и приз за цялостен принос в българското винарство.  

Победителят в конкурса „Енолог на годината“ ще стане известен на Коледния бал на Съюза на енолозите в България. Той ще се проведе на 10 декември 2022 г. в хотел “Империал“ в Пловдив.

Екатерина Кючукова, Пловдив

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име