Окръжният съд в Шумен призна 33-годишен шофьор за виновен за причиняването на смърт по непредпазливост и му наложи условно наказание от 1 година и 4 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок.

Делото приключи само в едно съдебно заседание, съобщиха от пресцентъра на съда.

Случаят е от 9 ноември 2021г. в с. Върбак. Подсъдимият, който управлявал товарен микробус, при маневра на заден ход нарушил правилата за движение по пътищата – не се убедил, че пътят зад превозното средство е свободен и не осигурил лице, което да наблюдава пътя зад микробуса и своевременно да сигнализира при опасност. С това по непредпазливост водачът е причинил смъртта на 85-годишна жителка на селото, която по същото време, също в нарушение на закона е била на пътното платно, съобщават от съда.

Подсъдимият водач е извършил деянието в условията на независимо съпричиняване от страна на пострадалата и е направил всичко, зависещо от него за оказване на помощ.

Наказанието е наложено и при спазване на разпоредбата на процесуалния закон, която задължава съда да намали с една трета наложеното наказание, когато подсъдимият признае фактите и обстоятелствата от обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тези факти.

Със присъдата е постановено и „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 1 година 4 месеца.

Подсъдимият е осъден да заплати 2 769 лв. разноски, направени в досъдебното производство, както и 3 000 лв. разноски направени от частните обвинители.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд гр. Варна в 15-дневен срок.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име