Бургас е първата област, която обяви грипна епидемия, следващите вероятно ще са Габрово, Ловеч, Пазарджик, Добрич. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Би Ти Ви тази сутрин. Той прогнозира, че грипната вълна ще обхване цялата страна до една или две седмици

Вчера кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че от 12 януари на територията на областта се обявява грипна епидемия.

Грипът започва рязко с висока температура, безапетитие, отпадналост, обясни доц Кунчев. Той посочи, че сега епидемията идва след повече от 2 години почти пълно отсъствие на грип, тъй като мерките срещу COVID ограничиха и разпространението на грипа

Има натиск за обявяване на грипна епидемия, има родители и ученици, които искат това, но ние кмопромис няма да направим, предупреди доц. Кунчев и заяви, че грипна епидемия няма да се обявява, ако не се достигне определеното ниво заразени. В същото време той посочи, че през тази епидемия най-засегнати ще са децата.

Кунчев обясни и липсата на комбинирани тестове за грип и коронавирус в някои аптеки. „Министерството на здравеопазването не купува тестове, всеки вносител ги предоставя, има доставки, но не са достатъчни. Ние сме осигурили в Регионалните здравни инспекции и те се ползват по необходимост. Останалото е свободен пазар, надявам се, че ще реагират бързо“, каза той.

Кунчев обясни, че ако човек е пропуснал да се имунизира, може да се предпази с маска и да избягва събиране на много хора.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име