Сн. пресцентър БСП

Все още има шанс за редовно правителство, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията. „Разбираме тежестта на ситуацията и отговорността, която ни се възлага. Ще направим всичко, което зависи от нас, за да има редовно правителство“, заяви Нинова при президента Румен Радев по време на връчването на третия мандат.

Нинова очерта план от четири стъпки за съставяне на правителство: „Първо – днес ще решим кога свикваме Националния съвет, ще бъде тази седмица. Второ – на него ще искаме мандат с кои партии да преговаряме в парламента. Ние ще искаме мандат да преговаряме с всички“.

Като трета стъпка от левицата ще поканят на лидерска среща председателите на другите партии. „На нея да си изясним искаме ли да има правителство или си играем игрички и се прехвърля горещият картоф, за да не се понесе отговорност за предсрочни избори. От тази среща зависи и четвъртата и следващите стъпки – ако постигнем някакво съгласие, което гарантира мнозинство, започваме да работим по задачите на това правителство, срок, състав“, обясни Нинова и допълни: „Мисля, че все още има шанс за редовно правителство. Ще бъде трудно, но не е невъзможно, трябва да опитаме“.

Нинова обясни, че на преговорите ще търсят това, което събира политиците и което кризата налага да бъде решено най-спешно – инфлация, цени, доходи, Планът за възстановяване и устойчивост, нов бюджет за тази година. „Има неща, които спешно трябва да се свършат и които могат да ни обединят. Това ще търсим, а не нещата, които ни разделят“, посочи тя.

По думите ѝ, БСП ще задържи третия мандат разумно време. „Но вътре президентът постави пред нас въпроса за приемането на закони в Народното събрание. Защото едно бързо разпускане на парламента би ни лишило като държава от много възможности“, заяви Нинова.

Тя обаче подчерта, че ако БСПТ успее да състави кабинет, няма никакво намерение да продължава политиките на служебното правителство. „Ние имаме основателни критики към него, що се отнася до неравенства, замразяване на доходи, неприемането на бюджет в тази криза, ръста на цените, инфлацията. Имаме и своите разминавания по отношение оръжията за Украйна, както и вторите самолети“, заяви Нинова и цитира стара поговорка: „Когато дойдат трудни времена, решението е в това да имаш търпение“.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име