Проект на бъдещия плувен комплекс. Сн. община Шумен

Покрит плувен басейн за 9 млн. лв. ще се строи в Шумен – това обяви днес пред журналисти кметът Любомир Христов, а процедурите изглеждат доста напреднали: вече има изработен технически проект за новото съоръжение и администрацията дори подготвя обществената поръчка за избор на изпълнител /според уверенията на самия градоначалник/. „Вярвам, че до следващата година басейнът ще бъде завършен“, декларира кметът Христов пред медиите

Дотук – много добра новина, защото Шумен отдавна има нужда от покрит плувен басейн, където целогодишно да спортуват и деца, и възрастни.

Но – както винаги, има едно „но“. В случая с измеренията на 9 милиона лева. Оказва се, че дълго чаканият плувен басейн ще се строи с общински средства, а не с национално финансиране, каквато беше първоначалната заявка, нито пък по европейски програми.

И това вече е много сериозно „но“. Първо, защото 9 милиона са огромна сума за бюджета на Шумен и второ, защото няма взето решение от общинския съвет за отпускането на тези пари. Има и трето, и четвърто, но засега това е главното: че кметът обявява харченето на 9 милиона без решение на местния парламент.

Предисторията или как басейнът скочи от 4 на 9 милиона

Изграждането на покрит плувен басейн в Шумен е стара идея на двамата съветници от Демократична България Васил Тодоров и Артур Алтунян. В началото на 2022 г. депутатът от ПП Антония Димитрова предложи вариант за финансиране на тази идея – Шумен да кандидатства по обявения от правителството на Кирил Петков фонд в подкрепа на общински проекти

През март беше съобщено, че Димитрова, заедно със свои колеги от парламента, е провела работна среща с кмета на Шумен Любомир Христов, заместник-кмета Боян Тодоров и общинския съветник Артур Алтунян. При разговора са били обсъдени конкретните стъпки за изграждането на басейна: идеен проект, финансов анализ, проектно проучване, осигуряване на финансиране. „Идеята е да се изгради закрит басейн с размери 25 на 12 метра, със съблекални, лекарски кабинет, стая за рехабилитация“, съобщи тогава Антония Димитрова. Тя посочи, че прогнозната стойност на бъдещия воден център е около 4 млн. лв., като 10% от средствата ще бъдат от бюджета на община Шумен. На срещата е обсъдена още една важна тема – необходимостта от финансов анализ, който включва и информация как ще се управлява басейнът в следващите 10 години

Същия месец общинският съвет одобри средства за изготвянето на проект за покрития плувен басейн.

Девет месеца по-късно проектът е готов, но басейнът вече е станал комплекс, а прогнозната му стойност е скочила от 4 на 9 милиона лева. Няма обаче никакво външно финансиране – нито национално, нито европейско. Няма и финансов анализ, нито идея как ще се експлоатира и издържа басейнът през средващите 10 години. Няма и решение на общинския съвет. А при тази парламентарна криза държавата, респ. общините, може и да нямат нов бюджет.

Но въпреки това кметската администрация е решила построи басейна – с общински средства, без да се стряска от двойно по-високата от първоначалната му стойност. Кметът прави уговорка, че ще продължи да търси финансиране от различни източници – национални и европейски програми. Никой обаче не гарантира, че такова финансиране ще бъде получено. „Решихме да започнем със собствени средства, но ще ходим да говорим и с министерството на младежта и спорта“, заявява кметът пред журналисти.

Съветниците: Изумени сме!

„Изумени сме!“ – такава беше реакцията на няколко общински съветници от различни политически сили, които потърсихме за коментар. Оказа се, че членовете на местния парламент нямат никаква предства за намеренията на кмета да финансира басейна с общински пари.

Председателят на комисията по ТРСУ Христофор Крумов научи от медиите, че басейнът ще се строи с общински средства и беше, меко казано, изненадан от това решение на кмета. „Ако се предвиждат такива огромни пари за строителство, те трябва да бъдат включени в бюджета за 2023 г., но изобщо не е ясно дали ще има такъв бюджет“, предупреди Крумов. И припомни, че общинските бюджети се изработват след приемането на републиканския, какъвто и досега няма за новата година

А как общината ще отдели за байсен 9 милиона лева, при положение че собствените й приходи са общо 30 милиона, е въпрос, на който председателят на ТРСУ така и не може да даде отговор. Според него е немислимо която и да е община да се лиши от една трета от собствените си средства

„Предложението за покрит басейн беше на съветниците от Демократична България и е много добро, затова всички подкрепихме решението да се отпуснат средства за разработването на проект. Но идеята беше с този проект общината да кандидатства по национални или европейски програми, никой не си е и помислял да реже пари от собствените приходи на общината“, подчерта Крумов.

Даниела Русева също научи от медиите, че басейнът ще се строи с общински средства. „Нямаме такова решение, не сме гласували такива пари и съм изумена, че кметът е решил да го строи с общински средства! Това са много пари!“, заяви Русева. Тя подчерта, че е твърдо за изграждането на басейна, но това трябва да стане с външно финансиране.

„Много е хубаво в Шумен да има покрит плувен басейн, но според мен е редно средствата да бъдат потърсени от европейски програми или от националната програма за възстановяване и устойчивост. Парите трябва да дойдат отвън, а не да се използват общински средства“, категорична е Русева и посочва своите мотиви: „Градът ни е изключително разбит, и пътищата, и тротоарите са трагични и дори не може да се мине по тях с детска количкса, така че това трябва да бъде приоритет в харченето на общинските средства, защото е от първостепенна важност за всички граждани!“.

Даниела Русева посочи и друг много важен проблем, който трябва да се реши още сега – кой и как ще експлоатира бъдещото водно съоръжение. „Издръжката на подобен басейн е много скъпа и изобщо не може да се покрие от такси, трябва да знаем какво ще се случи с басейна, кой ще го издържа и управлява, общинските предприятия или кметът ще предложи концесия?“, коментира Русева

Общинските съветници Добромир Драев /За Шумен/ и Лили Петрова/БСП/ също нямаха никаква представа за намеренията на кмета да финансира басейна от общинския бюджет. Драев дори беше убеден, че общината е спечелила проект за финансирането на строежа и затова кметът представя проекта пред медиите. Идеята да се извадят 9 милиона от местната хазна и Драев, и Лили Петрова определиха като абсурд

Общинските съветници само предполагат защо кметът „бие тъпана“, образно казано, без да има решение на местния парламент. Според някои, кметът трупа дивиденти за предстоящите местни избори, ако е решил да се кандидатира за трети мандат. „Сега кметът ще ни постави „до стената“ да му гласуваме тези 9 милиона в бюджета. И ако откажем, той ще обяснява на шуменци: ето, аз исках да ви построя басейн, ама съветниците не ми дадоха“, предполагат хора от местния парламент. А въпреки че Любомир Христов засега отрича, че ще се кандидатира пак за кметския пост, неофициално се говори, че въпросът не е окончателно решен.

Какъв е бъдещият плувен комплекс

Бъдещият плувен комплекс ще се намира до съществуващия открит басейн „Аква свят“ на бул. „Ришки проход“, предвижда проектът, представен пред журналисти

В комплекса ще има два басейна – един с размери 33 на 25 метра, който ще се ползва за тренировки и състезания по водна топка и спортно плуване, и втори по-малък, с размери 16 на 12 метра, в който ще се организират обучения по плуване и ще се провежда водна рехабилитация. Комплексът ще бъде разположен в триетажна сграда с площ 12 300 кв. метра.

Ще бъдат изградени и места за публика, както и над 100 места за паркиране около комплекса. На покрива на сградата ще има слънчеви панели, които ще помагат за загряването на водата.

Намерението на администрацията е плувният комплекс да бъде готов до средата на 2024 г., заяви кметът Любомир Христов. Остават една-две „дребни“ подробности – съветниците да кажат „да“ и да обяснят откъде ще намерят 9 милиона лева. Защото не толкова отдавна същият кмет обясняваше, че едни 10-тина милиона са непосилни за общинския бюджет, когато трябваше да се намерят пари за алтернативен водоизточник на Шумен.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име