Сн. ЕЦТБ

Прокуратурата започва проверка на кръговото кръстовище до „Практикер“, където на 28 септември при тежка катастрофа загина 22-годишна шуменка. Това заяви окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов, който днес присъства на специална пресконференция на Европейският център за транспортни политики /ЕЦТП/ по темата.

Ръководителят на ЕЦТП Диана Русинова представи доклад за състоянието на кръстовището, изготвен от сертифицирани експерти от софийския център. Документът потвърждава това, което Русинова заяви още при първото си посещение в Шумен – че кръговото кръстовище до „Практикер“ не отговаря на никакви стандарти. Още при обследването на района през октомври, от ЕЦТП заявиха, че кръговото трябва да бъде премахнато, а на кръстовището трябва да се поставят светофари /повече четете тук/.

Диана Русинова пристигна през октомври в Шумен, за да провери фаталното кръгово кръстовище. Тя разговаря и с родителите на убитата на кръговото кръстовище Светомира Станчева. Сн. Радиан.бг

Най-сериозният проблем на кръстовището е, че

вътрешният му кръг е два пъти по-малък от нормите

вместо 10 метра, радиусът му е само 5 метра, заяви днес Русинова. Малкият вътрешен кръг не принуждава водачите да намалят скоростта си, и на практика те влизат и излизат от кръстовището с движение направо, без да намаляват. А идеята на кръговото движение е именно такава – да принуди водачите да намалят скоростта, преди да навлязат в кръстовището, подчерта Русинова.

Друг проблем на кръстовището е, че там са поставени знаци, които не съществуват в наредбите и това обърква шофьорите, каза още Русинова, като посочи допълнителните табели Т13. Пешеходните пътеки в района също не са сигнализирани правилно и почти не се виждат, маркирани са с обикновена боя, без светлоотразителни перли, посочиха от центъра.

Експертите на ЕЦТП препоръчаха да се промени организацията на движение в кръговото кръстовище.

Влизането в кръстовището трябва да става само в една лента,

а излизането да е в две ленти. Така автомобилите ще влизат в кръстовището с по-ниска скорост, казват експертите. „Нашите доклади имат препоръчителен характер, не можем да задължим никой да направи нищо“, коментира по този повод Диана Русинова, но официално призова кмета на Шумен „да положи повече усилия да стане града по-безопасен“

Окръжният прокурор Орлин Куздов заяви, че ще възложи проверка по представения доклад, която трябва да установи и кои са отговорните институции за пускането в експлоатация на това кръгово кръстовище. При състав на престъпление, ще бъдат предприети съответните мерки, каза Орлин Куздов.

Община Шумен не приема заключенията

По-късно в общината се проведе заседание на общинската комисия по пътна безопасност, на което беше поканен и екипът на ЕЦТП. В срещата участваха кметът на Шумен Любомир Христов и зам. кметът Боян Тодоров.

Експертите от София представиха своя доклад и своите препоръки за промяна на движението в района, но не постигнаха никакво съгласие с местната комисия.

От общинската комисия обявиха, че вече са набелязани мерки и на кръстовището ще се монтират електронни табла за отчитане на скоростта и стационарна камера. Според Диана Русинова обаче, камерата няма да реши проблема с високата скорост, с която автомобилите влизат в кръговото.

В залата избухна спор между домакини и гости и за това, дали кръстовището отговаря на изискванията. Експертите от София отново заявиха, че кръговото не отговаря на нормативните изисквания, но шуменските общинари и кметът бяха категорични, че кръстовището е построено по всички изисквания, а маркировката е съгласувана с ДНСК.

В крайна сметка стана ясно, че община Шумен не приема заключенията в доклада на ЕЦТП. Констатациите за нередности бяха оспорени както от кмета Христов и заместника му, така и от председателя на комисията Владимир Събев.

„Ние сме дошли в Шумен, за да помогнем за решение на дадения проблем. Нашият призив е да вземете спешни мерки и промените кръстовището, като радиусът на вътрешния кръг да стане не по-малко от 10 метра. В противен случай няма смисъл от кръгово кръстовище“, заяви Диана Русинова и заедно с екипа си напусна общинската зала

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име