Акушерката Емел Метинова

Днес е професионалният празник на акушер-гинеколозите. Те посрещат новия живот и дават сигурност на новородените и техните майки. Война, политическа несигурност, нереформирана здравна система, криза за специалисти. Всички преживяваме проблемите.

Животът продължава за българската нация с тъжна равносметка, но едно проплакало бебе и неговите щастливи родители са смисълът на професията, която почитаме на Бабинден – жените, които са бабували край родилките, за да имаме здрави деца.

В многопрофилната болница в Шумен е единственото акушеро-гинекологично отделение в областта. Със заповед на директора на МБАЛ в АГ-отделението има 29 легла: 7 в сектор „Гинекология“, 12 в сектор „Родилна помощ“, 10 легла в сектор „Патологична бременност“.

През 2022 г. са регистрирани 786 бебета, при 834 през 2021 г. Със секцио са родили 344 майки при 306 в предходната година. През 2022 г. момчетата са били 344, а момичетата 408. Три майки са имали близнаци. Недоносените бебета са скочили от 68 на 82 през последните две години. Най-младите майки са на 14 години, а най-възрастните – на 42 години. Ин витро бременностите са се увеличили от 4 на 9 в родилното отделение в Шумен. Мъртвородените са намалели от 13 на 4 за същия период.

Избор на екип са направили 143 родилки през 2022 г. Цената е 900 лв. За самостоятелна ВИП-стая се заплаща 50 лв. на ден. Ако баща желае да присъства на раждането на детето си, таксата е 200 лв., но отдавна такива смелчаци няма.

В АГ-отделението работят 7 лекари със специалност: д-р Ивайло Балабанов – началник,  д-р Юлия Чешмеджиева, д-р Румен Радев, д-р Стилиян Маджаров, д-р Светослава Живкова и две лекарки в пенсионна възраст – д-р Ивелина Маринова и д-р Емилия Здравкова.

Д-р Ивайло Балабанов – началник на АГ-отделението

В колектива са 23 акушерки /две в пенсионна възраст/, от които старшата акушерка Веска Райчева, 3 анестезиологични акушерки и 3 операционни акушерки. Санитарките са 11, от тях – 3 операционни.

През 2022 г. в АГ-отделението са назначени 2 акушерки, завършили шуменския филиал на Медицинския университет-Варна, а в неонатологиния сектор е постъпила една.

Нощният труд все още се заплаща1 лев на час. Основната заплата на акушерките е 1 050 лв. С такава стартират новоназначените акушерки.

Старша акушерка Веска Райчева с Евдокия Христова, родила със секцио второто си дете Михаил

В момента в шуменския медицински филиал има 118 студенти, от които 72 от специалността „Акушерка“. Модерното медицинско образование на професионалистите по здравни грижи в Шумен реши до голяма степен кадровия проблем на нашите лечебни заведения. Остава само да ги задържим с по-големи възнаграждения и възможност за пълноценна реализация.

В районната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи членуват 116 работещи акушерки, от които 12 са пенсионерки.

Анестезиологичната акушерка Венета Драгомирова с новородено

През 2022 г. е доставена нова апаратура – монитори за проследяване и регистрация на детски сърдечни тонове и маточни контракции. АГ-отделението има нужда от рол-борд  /дъска за прехвърляне на пациенти от операционната маса/.

Фен клубът на ЦСК в Шумен дари за Коледа 20 комплекта чаршафи.  През 2022 г. родилка дари три комплекта бебешко спално бельо, бодита и 5 нощници за бременни. От „Карин дом“ – Варна  отделението получи 100 бебешки  кутии, подарък за новородени при изписване. Последната придобивка за родилното отделение са два безжични  преносими монитора на стойност 3000 лв.

Все още не е закупен хистероскоп на стойност 30 000 лв.

Скандалът с разменените бебета в софийска АГ-болница е повод да уточним, че в МБАЛ-Шумен това не може да се случи. През 2002 г. лечебното заведение спази „Десетте стъпки към успешно кърмене“ на Световната здравна организация и УНИЦЕФ областната болница стана носител на отличието „Болници- приятели на бебетата“. Една от тези стъпки е майката и бебето да са в една стая 24 часа.Отчита се положителният ефект от този подход. Създава се интимна атмосфера между майка и бебе, както и възможност майката да откликва на всички желания на своето дете. Решават се редица психологически аспекти на контакта „майка-бебе“ и се изгражда силна емоционална връзка.

Операционната акушерка Гинка Тодорова с родилката Камелия Иванова от Каспичан

На България са нужни 4 000 акушерки, а 27 % са вакантните места за лекари със специалност АГ в болниците. Всяка четвърта акушерка у нас е на пенсионна възраст. Анкета в лечебните заведения показва, че българските акушерки не са удовлетворени от условията на труд и заплащането в сравнение с колегите си в чужбина, както и от липсата на модерна апаратура. Кризата от медицински кадри е световен проблем, но нереформираната здравна система у нас задълбочава дефицита от специалисти и през следващите 5-10 години ще се търсят такива от чужбина.

Акушерката Назифе Бехтиева с последното новородено

Предизвикателствата на лекарите и акушерките в АГ-отделенията са много, най-вече към физическата и психическата им издръжливост. Отпуските са накъсани и кратки. Нямат време да се възстановят от натрупаната преумора. „Синдромът на изпепеляването“ води до пробойни в системата. Много акушерки и гинеколози работят на две места, за да оцеляват. За сектора трябва дългосрочна политика със стратегически решения, които към този момент не са факт. Здравната система рухва пред очите на всички. Депутатите бездействат, а честата смяна на правителства отлага катастрофално решаването на кадровия проблем и преструктурирането на здравеопазването според демографията на България.

На Бабинден всяка майка иска да прегърне тези, които са й помогнали да роди децата си. Благодарността е най-ценният жест за медицинските специалисти, които и в този ден дежурят в родилното отделение на Шумен.

Честит празник на всички професионалисти!

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Личен архив

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име