Колата на задържания. Сн ОДМВР

Окръжният съд в Шумен остави в ареста 40-годишния Стоян Русев, който на 17 януари беше задържан от полицията след преследване и се оказа, че е с отнета книжка заради наркотици и има над 30 актове и глоби с фиш за различни нарушения /повече тук/.

Днес Окръжният съд разгледа по жалба на защитата на Стоян Русев въззивно дело срещу определението на Районния съд от 20.01.2023 г. за задържането му под стража, съобщиха от пресцентъра на съда. Адвокатът на обвиняемия поиска „домашен арест“ или „парична гаранция“ с мотива, че престъпленията, за които подзащитният му е обвинен, са с ниска степен на обществено опасност и леко наказуеми. Позовава се и на призумцията за невиновност, на факта, че Русев е неосъждан, както и необходимостта да полага грижи за малолетното си дете.

Тричленен въззивен състав на ШОС, председателстван от съдия Стефанов, не уважи искането на защитата на обв. Русев и потвърди определението на Районен съд – Шумен за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, информират от съда.

Окръжният съд сподели мотивите на първоинстанционния съд, както и следващият ги извод, че е налице обосновано предположение обвиняемият да е извършил престъпленията, за които е бил привлечен, както и да извърши друго престъпление.

Русев е привлечен като обвиняем за извършването на четири престъпления: за това, че противозаконно е попречил на органите на власт /МВР/ да изпълнят задълженията си; за хулиганство, извършено при управление на МПС; за управление на МПС след употреба на наркотици и за това, че е управлявал МПС в срока на изтърпяване на наказание „Лишаване от право да управлява МПС“.

Съдът не възприе тезата, развита от прокурора в настоящото производство, споделен от защитата, а и от районния съд, че лицето няма опасност да се укрие. Като взе предвид, че органите на досъдебното производство до настоящия момент не са предприели действия за налагане на административна мярка, която да ограничи правото му на излизане от страната и съответно по този начин да обезпечи явяването на обвиняемия пред съответните органи в рамките на наказателното производство, прие, че е налице и тази предпоставка за налагане на най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Шумен не подлежи на обжалване и протестиране.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име