С тържествени церемонии в цялата страна, днес България ще отбележи 145 години от Освобождението от османска власт. По традиция, център на тържествата на Трети март е историческият връх Шипка.

Там в 11.30 ч. служебният премиер Гълъб Донев ще приеме почетния караул, след което ще присъства на заупокойна молитва в памет на загиналите войни и ще участва в ритуала по полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Президентът Румен Радев ще участват в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София, в която ще участват представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. По време на церемонията, при изпълнение на химна, ще бъде произведен салют от двадесет артилерийски залпа.

В 12 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на администрацията на президента.

От 18.30 ч. на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествената заря-проверка по повод националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който се слага край на Руско-турската война от 1877- 1878.  Договорът е подписан от руските представители граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов, а от страна на Османската империя – от Сафет паша,министър на външните работи и Садулах бей.

За първи път Денят на освобождението на България се е чествал на 19 февруари 1880 г. След въвеждането на Григорианския календар, през 1916 г. за първи път празникът е отбелязан по нов стил на 3 март 1917 г. и се е отбелязвал като официален празник до октомври 1951 г., когато е отменен с Кодекса на труда.

Честването на 3 март е възстановено през 1987 г., като до 1989 г. денят се е отбелязвал като официален празник. Датата на подписването на Санстефанския мирен договор – 3 март, е обявена за национален празник на България през1990 г. и се отбелязва като Ден на освобождението на България от османско иго.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име