Ще има поне още две производства за злоупотреби при строителството на магистралите, при това производствата ще бъдат от компетентността на европейската прокуратура, заяви пред журналисти в Шумен служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. „В момента главна дирекция „Национална полиция“ работи по няколко разработки, като тези за „Хемус“, взети са ядки от различни места, на различни магистрали, така че ще има продължение по темата“, каза вътрешният министър.

Според него, от новите разработки ще има поне две производства, които са от компетентността на европейската прокуратура. „Ще бъде любопитно да видим как ще реагира нашата прокуратура, и съответно европейската, на данните, които се представят“, коментира по този повод Демерджиев

Във връзка с продължаващите проверки за строителството на магистралите, той обясни, че всеки момент разследването за Хемус трябва да влезе в съда. „По това производство се чака една банкова експертиза, и то на практика трябва да приключи, и да бъде внесено в съда“, заяви вътрешният министър.

В края на октомври беше съобщено, че разследването на източване на пари при строителството на магистрала „Хемус“ e приключило и по случая са привлечени 9 обвиняеми. Разследването започна, след като през 2021 г. МВР разкри, че държавната фирма „Автомагистрали“ е възложила изпълнението на лот 5 на „Хемус“ на фирма „Водно Строителство – Благоевград“, след което й е изплатила авансово 83 милиона лева. Според разследващите, 53 милиона от тях са препирани през кухи фирми, регистрирани на малоимотни граждани, докато накрая парите са изтеглени в чували и сакове и дадени на футболния съдия Борислав Колев. Той беше първият обвинен по случая, по-късно като обвиняеми бяха привлечени още 8 души.

Освен за лот 5, бяха направени разследвания и за лотовете 7, 8 и 9, посочи днес Иван Демерджиев. „Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ направиха всичко необходимо и материалите са внесени в прокуратурата в края на миналата година. Очакваме действия от страна на прокуратурата“, каза служебният вътрешен министър

Преди дни, при задържането на строителния предприемач Велико Желев, към когото беше повдигнато обвинение в изнудване, министър Демерджиев коментира пред БТА, че прокуратурата трябва да търси връзка между изнудването и разкритията на ГДБОП за авансово платени 48 милиона лева за изграждането на един от лотовете от автомагистрала „Хемус“. „В края на декември миналата година ГДБОП представи цялата информация за обществената поръчка за лотове от магистралата, те са в прокуратурата“, каза Демерджиев, според когото трябва да се търси връзка между това разследване и случая с изнудване. „Тук е работата на прокуратурата, след като ние сме си свършили работата, прокуратурата да провери и да огласи“, каза още министърът в интервю за БТА.

На 8 март от прокуратурата обявиха, че бизнесменът Велико Желев излиза от ареста срещу парична гаранция от 20 000 лева.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име