Документална изложба „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 г. – 2 февруари 1915 г.)“ ще бъде открита от отдел „Държавен архив“ – Шумен на 15 март от 17 часа в изложбената зала на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ – Шумен. Това съобщи Марияна Филипова, вр.и.д. началник на отдела. Изложбата ще бъде представена със съдействието на Генералното консулство на Република Турция в Бургас.

За откриването се очаква да пристигнат генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел и Румен Борисов – зам.-председател на Държавна агенция „Архиви“ – София.

В експозицията са включени документи за назначаването на Ататюрк като военен аташе, неговата военна биография, доклади до османския генерален щаб.

Изложбата е резултат от съвместната работа на Държавните архиви (ДА) на Република

Турция и Държавна агенция „Архиви“ със съдействието на посолството на Република Турция в София.

Мустафа Кемал Ататюрк пристига в България години, преди да стане първи председател на парламента на новата Република Турция през 1920 г. Изпратен е в София като военен аташе през 1913 г. Месеци след като страната му се включва в Първата световна война, Ататюрк, който вече е подполковник, получава заповед да се върне в Истанбул.

Изложбата е открита за първи път на 6 юни 2022 г. в София от вицепрезидента на

Република България г-жа Илияна Йотова, председателя на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев, посланика на Република Турция в България Н.Пр. Айлин Секизкьок, директора на Дирекцията на Държавния архив към Президентството на Република Турция проф. д-р Угур Юнал и бившия министър на културата Вежди Рашидов.

Експозицията ще може да бъде посетена до 31 март.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име