Решението за приемането на бизнесплана на ВиК-Шумен и новата цена на водата ще бъде взето на 31 март. Това стана ясно на провелото се днес обществено обсъждане по темата в Коисията по енергийно и водно регулиране.

В заседанието се включиха председателят на Общинския съвет в Шумен Ася Аспарухова, общинският съветник Добромир Драев и ВиК експертът в община Шумен Галин Ганчев. На обсъждането бяха отправени не малко упреци – за нуждата от оздравителна програма на ВиК, за разходите по изграждането на пречиствателната станция, за стопанисването на помпените станции, както и за процедурата на КЕВР за одобряване на бизнес плана, определена от Драев като незаконосъобразна. В залата обаче не присъстваше никой от водоснабдителното дружество, а неколкократните опити на КЕВР да се свърже по скайп с негови представители се оказаха неуспешни.

„Крайно разочарован съм, че при тези сериозни упреци от ВиК не са успяли да осигурят връзка с комисията, нито да участват с представител на място в заседанието, за да отговорят на упреците към тях. Това е неуважение към събитието и участниците, такова поведение е недопустимо”, коментира председателята на КЕВР Иван Иванов.

По отношение на процедурата за одобряване от КЕВР, Ивайло Касчиев от комисията, посочи, че Общото събрание на Асоциацията по ВиК няма взето решение за бизнес плана, тъй като не е събрало необходимото мнозинство от ¾ от гласовете на присъстващите.

Макар, че общините са дали отрицателни становища, Асоциацията нито е съгласувала бизне плана, нито го е върнала на ВиК за доработка, не е насрочила и ново събрание и в този случай продължаваме процедурата в изпълнение на закона, тъй като има изискване, че щом не е съгласуван в срок, се счита за приет, обясни Касчиев.

Димитър Кочков от Комисията допълни, че продължава да има ВиК асоциации, които не са наясно с правомощията си, или „наличието на избори да влияе на техните становища”.

По отношение на упреците на Община Шумен за това, че дружеството трябва да има оздравителна програма от комисията бяха категорични, че това не се изисква от КЕВР, а от собственика и Общината като акционер в дружеството е можела да го поиска.

Не отговарят на истината твърденията, че в бизнес плана не са заложени амбициозни цели за водата – в него е предвидено намаление на загубите, информация в доклада на КЕВР има и за общите разходи за пречиствателната станция и начина им на прогнозиране, посочиха по време на объждането членовете на Комисията. Те отхвърлиха и упреците за управлението на помпените станции и отбелязаха, че Общините трябва да контролират как се поддържа тази инфраструктура.

Припомняме, че в проекта за решение на КЕВР за утвърждаване на бизнес плана на ВиК-Шумен е заложена цена на водата по-ниска с 12 стотинки от предложената от водното дружество. В бизнес плана на ВиК – Шумен се предлага още тази година цената на кубик вода да скочи на 5,25 лв. /от 3,43 лв. в момента/. Ново поскъпване се предвижда всяка година до 2026-та – 5,40 лв. през 2024 г., 5,70 лв. през 2025 г. и 5,77 лв. през 2026 г.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име