С тържествен ритуал бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци. На церемонията присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, председателят на общинския съвет Ася Аспарухова и др.

С общоградски ритуал и поднасяне на венци и цветя шуменци отбелязаха 78-ата годишнина от Дравската епопея, в която загиват и 72-ма жители на региона.

Церемонията пред Паметника на загиналите във войните на площад Кристал беше организирана от Община Шумен, командването на Шуменския военен гарнизон и Съюзът на ветераните от войните.

„Днес отбелязваме 78 години от героичната епопея при Драва, в която българите отблъскват войските на Третия райх във Втората световна война“, каза в словото си пред присъстващите полк. Недялко Недялков от военно формирование 54 060.

Дравската епопея продължава от 6 до 22 март 1945 г., а в двуседмичните боеве се сражават героите на Трета балканска и 11-та пехотна дивизия от Първа българска армия. В боевете при Драва са разгромени три немски дивизии и са пленени над 7000 герчмански войници. „Епичните боеве при Драва показаха, че българските воини не отстъпват по нищо на другите войници. Българската армия се доказа като най-силната на Балканите“, каза полк. Недялков.

В боевете при Драва загиват и 72 шуменци. Сред тях са доброволецът помощник-командир на рота Славчо Ковчазов от Никола Кодзлево и старшина Димитър Димов от с. Черенча

Венци пред паметника поднесоха и представители на политически партии и коалиции

Пред паметника на загиналите шуменци бяха поднесени венци и цветя от община Шумен, областната администрация, Шуменския университет, обществени организации, политически партии и граждани

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име