Душица Куцарова и Юлия Арнаудова през 2022 г.

Известни личности твърдят, че жената е винаги на власт, че жената е политическа личност. Обществената роля на шуменката преди век и половина е в историята на женското дружество „Родолюбие – 1872 г.“ Днес е неговият празник  Благовещение.

Първите женски дружества у нас възникват преди Освобождението. Основната им задача е да работят за духовното повдигане и образованието на жената, а много от тях развиват и активна благотворителна дейност. Началото е поставено през 1857 г. в  Лом от учителя Кръстю Пишурка. До 1878 г. в страната се появяват около 60 такива организации.

Шуменското женско дружество „Родолюбие” е основано през март 1872 г., както е записано в неговия устав. В същото време във възрожденския печат се откриват дописки, които датират началото му в края на предходната 1871 г.

Инициативата за неговото създаване е на учителката Анастасия Паскалева, родом от Велико Търново, получила своето образование в Букурещ. Тя става негова председателка до смъртта си през 1874 г., когато ръководството на дружеството поема Царевна Миладинова, дъщеря на видния възрожденски деец Димитър Миладинов.

На първия ред, от дясно на ляво е Царевна Миладинова, Д. Войников, свещеникът Тодор Байчев – суфльор и сърежисьорът Тодор Джабаров.

За свой патронен празник членовете избират 25 март – Благовещение. През 1873 г. е уредена дружествена библиотека и стая за читалня, която била наречена „женско читалище”.

Ето една малко известна деятелка. Шуменката Екатерина Христова Златоустова /1881-1951 г./ основава и оглавява Дружеството на жените с висше образование в България. Работила е като учителка в Шумен и София, била е заместник-началник на управление в Министерството на народното просвещението, библиотекарка, публицистка, преводачка и общественичка. Дъщеря е на основателката на Девическото класно училище в Шумен Кръстина Николова Бацарова – Златоустова.

Екатерина Христова Златоустова

След Априлското въстание от 1876 г. съвместно с читалище „Архангел Михаил” женското дружество организира акция за подпомагане на пострадалото българско население. По време на Руско-турската освободителна война дружеството изразходва целия си наличен капитал за настаняването на стотици бежанци в града.

Основната задача на шуменските родолюбки е просветното и културното издигане на жената. След Освобождението дружество „Родолюбие” се оформя като благотворително. Освен за бедни ученици, помощи са отпускани за болни деца.

Фотина Момирова с пансионерки от девическия пансион 1908

Първият устав на дружеството е от 1892 г. За председателки са избирани авторитетни и борбени жени. Сред тях са Рада Кравкова, Светла Войникова, Фотина Момирова и др. През годините активистки на женската организация са били: писателката Ана Карима, актрисата Маня Икономова, писателката Ружа Тенева – Северина и др.

Едно от най-големите постижения на дружество „Родолюбие” е откриването на девическо професионално училище „Евдокия” през 1897 г. Инициативата за това е на учителката Фотина Момирова, която става и негова директорка. Отначало то се помещава в общинска сграда. С цел набиране на средства за обзавеждането му се устройват вечеринки, забави и др. По-късно за училищна сграда на дружеството е дадена бащината къща на известния шуменски благодетел Маринчо Бенли. През 1923 г. училището започва новата учебна година в свое собствена сграда, която в следващите години е пристроена и разширена поради големия брой ученички.

Удостоверение за Фотина Момирова за притежание на частен девически пансион 1909 г.

Едновременно с просветната и благотворителната дейност, членовете на дружество „Родолюбие” изразяват отношение и към обществено-политическия живот в страната.

След 1944 г.  дружество „Родолюбие” прекратява дейността си и се слива с организацията на Отечествения фронт.

На 12 февруари 1994 г. по инициатива на Биляна Багрянова дружеството се възстановява под името „Родолюбие – 1872”. На учредителното събрание за негова председателка е избрана Юлия Арнаудова, която днес е почетна председателка на организацията. След нея на поста са избирани Христина Христова, Мария Хитрова, Надя Тодорова, Душица Куцарова, Ивелина Велкова, Аглика Добрева.

Честит празник, родолюбки!

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Архив

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име