Александър Денев и Пламен Петров на среща с жителите на Мадара

Кандидътът за народен представител от Зелено движение Александър Денев и Пламен Петров, член на ЗД – Шумен, се срещнаха вчера с жители на ромската махала в с. Мадара заради проблем с незаконната канализация в тази част на селото.

Преди месец Дирекцията по строителен контрол излезе с решение за премахване на канализацията, която поема отпадъчните води от две улици в ромската махала – „Кокиче“ и „Висока поляна“, тъй като каналът е заустен в санитарно-охранителната зона на сондаж „Мадара“. Този дълбок сондаж захранва с питейна вода жителите на две села – Мадара и Кюлевча и по закон е недопустимо около него да се изграждат шахти за отпадни води.

Канализацията на ромската махала в Мадара е построена преди 10 години от община Шумен и към нея са свързани над 10 къщи от двете улици. За това, че канализацията е незаконна, се разшумя през декември 2022 г., когато стана авария и отпадните води от махалата вместо в шахтата, директно започнаха да се изливат в посока на дълбокия сондаж и да попиват в земята само на 20-тина метра от него.

След проверка на място, ДНСК издаде заповед за премахване на незаконната канализация. Сега община Шумен оспорва заповедта в съда, а междувременно от кметската администрация обявиха, че ако канализацията бъде премахната, всеки от жителите на махалата ще трябва сам да си реши проблема и да си изкопае септична яма в двора.

Това предизвика напрежение сред живеещите в района. Хората са категорично против премахването на канализацията и потърсиха съдействие от кандидата от Зелено движение Александър Денев за решаване на проблема.

„Ако развалят канализацията, ще потънем в мръсотии, ти знаеш ли какво беше тук преди 10-тина години? Нека да не ни развалят канала, нека да направят нова шахта, където трябва, а ние ще помогнем, ще съберем от цялата махала пари, ще работим“, каза Сашо Алексиев, един от най-възрастните жители на махалата.

Друг жител на квартала, Ивелин Валентинов, показа къщата си с миниатюрно дворче на ул. „Висока поляна“ 9 и обясни: „Аз дори нямам двор, където да си направя септична яма. Такива са повечето къщи тук. Ако трябва сам да си направя яма, ще ми струва поне хиляда лева, но и да искам, няма къде да я изкопая“

Местните жители развеждат Александър Денев и Пламен Петров из махалата, за да им покажат къщите си

Негов съсед пък заяви, че около къщите има и подпочвена вода: „Като изкопая две лопати и излиза вода, как ще правим септични ями?“, пита човекът

А жените от махалата са категорични, че няма да допуснат разрушаването на канализацията и ако се наложи, ще организират протести.

Според Александър Денев, проблемът трябва да бъде решен от общината, тъй като общината е изградила канализацията, която се е оказала незаконна. „Вие не сте виновни, че някой е направил незаконна канализация. Не може в 21 век да бъдете оставяни без канализация. Но и тази канализация не може да се зауства във вододайна зона, това е недопустимо по закон. Затова трябва да се направи нова канализация, съгласно законовите изисквания и това трябва да е работа на общината“, каза кандидатът на Зелено движение в разговор с жителите на квартала. Той настоява община Шумен спешно да направи проект за нова канализация, която да се зауства далече от вододайната зона, спазвайки всички нормативни изисквания

Къща с малко дворче – така изглеждат повечето от къщите в махалата и според собствениците, няма къде да се копаят септични ями

Хората от ромската махала се съгласиха, че проблемната шахта трябва да се премести извън вододайната зона, но настояват да не се разбива канализацията по техните улици. „Съгласни сме да помагаме с доброволен труд за преместването на шахтата, дори и пари ще съберем, ако трябва, само и само да не ни развалят канализацията“, поискаха местните жители от Александър Денев и Пламен Петров.

Александър Денев е с преференция 103 в листата на ПП – ДБ

Пресцентър Зелено движение

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име