Нито един от новите шестима депутати, които влизат в парламента като представители на 30-ти МИР – Шумен, не е от областния град. Имената на народните представители в 49-тото НС бяха обявени късно вечерта на 8 март от ЦИК, след като избраните в два района декларираха откъде ще влязат в парламента

Шуменсска област изпраща в Народното събрание шестима депутати и ще се представлява от Илтер Бейзатов Садъков (ГЕРБ-СДС), Ралица Тодорова Ангелова (ГЕРБ-СДС), Веселин Миленов Вешев (Възраждане), Николай Денков Денков (ПП-ДБ), Мустафа Сали Карадайъ (ДПС) и Хамид Бари Хамид (ДПС)

Нито един от шестимата не е от областния град, а половината даже не са от региона и нямат никакви връзки с Шумен, освен политическите.

Представителят на Възраждане Веселин Вешев е от Варна и досега беше общински съветник там. Има няколко фирми във Варна, а на предишните предсрочни избори през октомври беше водач на листата на Възраждане в Разград, но партията тогава не успя да вземе мандат там. Избраният от ПП – ДБ акад. Николай Денков е от София, където живее и работи, а лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е от девинско село, но от 90-те години също живее и работи в столицата.

Вторият шуменски депутат от ДПС Хамид Хамид е роден в каолиновското село Сини вир, но след като завършва Бургаския свободен университет през 1998 г., провежда стажа си в бургаския съд и става член на адвокатската колеги в Бургас. От 2013 г. е неизменно депутат от ДПС.

Представителят на ГЕРБ – СДС Илтер Бейзатов е от Венец, син и наследник в бизнеса и политиката на небезизвестния бивш активист от ДПС, после от ГЕРБ Бейзат Яхя. В няколкото кратки парламента от април 2021 г. до октомври 2022 г. Илтер Бейзатов беше единственият депутат от ГЕРБ – Шумен и много членове на най-голямата партийна организация, тази в областния град, недоволстваха срещу кандидатурата му. Никой обаче не оспори гласно наложения лично от Борисов депутат

Вторият представител на ГЕРБ Ралица Тодорова, която е и областен председател на партията, е от Каспичан. Преди да стане депутат, тя беше председател на общинския съвет в Каспичан, а като народен представител застана на страната на община Каспичан в спора с община Шумен за управлението на музея в Плиска.

В новия парламент все пак има двама шуменци, но те са избрани от други региони.

Досегашният шуменски депутат от БСП и бивш министър на земеделието Иван Иванов влиза в 49 НС от Русе. Иванов беше водач на червените листи в Шумен и в Русе, но на тези избори БСП за първи път остана без мандат в Шумен.

В парламента влиза и проф. Нели Димитрова от ПП – ДБ. Тя също беше в две листи – в Шумен и 24-ти МИР–София. Проф. Димитрова влиза в парламента от софийската листа, където беше на шесто място.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име