Наградените медицински сестри и акушерки

Европейският форум на Националните сестрински и акушерски асоциации в координация със Световната здравна организация в Европа обяви седмицата от 5 до 12 май за Седмица на медицинската сестра и акушерката. За поредна година регионална колегия в Шумен към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/ съчета двата празника в един, като този път се отдаде почит към акушерките.

Форумът беше повод за юбилеен празник – 20 години от създаването на БАПЗГ. На 7 април, Световен ден на здравето, по случай 20-годишния си юбилей, Асоциацията получи Почетния знак на Президента на Република България – високо отличие, с което държавният глава засвидетелства признание, уважение и отговорност за бъдещето на здравните грижи в България.

Преди връчването на наградите в Шумен бяха изнесени лекции по актуални професионални теми. Акушер-гинеколозите проф. Явор Корновски и д-р Стоян Костов от МБАЛ „Света Ана“-Варна говориха за профилактика на рак на маточната шийка. Теодора Йорданова- асистент в катедра „Здравни грижи“ в шуменския филиал на Медицинския университет във Варна, участва с презентацията: „Отлагане на родителството – роля на акушерката за преодоляване на причините“ .

На тържеството бяха обявени отличилите се професионалисти по здравни грижи, които получиха грамота на БАСЗГ. Това са медицинските сестри: Йорданка Стоянова от ЦСМП-Шумен, Анелия Галева – Калева в неонатологично отделение на „МБАЛ-Шумен“ АД, Рекшан Мустафа Боз от кардиологично отделение „МБАЛ-Шумен“ АД, Венета  Димитрова от Комплексния онкологичен център, Росица Василева от детска градина „Брезичка“, Юлия  Тодорова от Дом за стари хора „Д-р Стефан Смядовски“, Валя Чолакова – детска ясла  „Тракийче“, Галя Стоянова – детска ясла „Калинки“.

Веска Райчева – председател на колегията, и Жанета Василева – директор на 16 дет. ясла Калинки

Наградени бяха още Диана  Христова – специалист по контрол на инфекциите в шуменската болница, Теодора Ст. Тодорова – операционна акушерка в сектор „Гинекология“ на АГ-отделението на болницата, Теодора Й. Тодорова – акушерка , асистент във Филиал Шумен към МУ-Варна,

От името на д-р Димитър Костов, изпълнителен директор на МБАЛ-Шумен, беше прочетен поздравителен адрес към акушерките и сестрите. От ръководството на болницата бяха наградени старша медицинска сестра на ортопедично отделение Ивелина Александрова и анестезиологичната акушерка в родилно отделение Мартина Недялкова.

Снимки Личен архив

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име