Скрийншот БНТ

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за общ кабинет с хоризонт 18 месеца, като премиерите ще се сменят на ротационен принцип на 9 месеца.

Това ще стане с втория мандат на Продължаваме промяната – Демократична България. Първите 9 месеца министър – председател ще бъде Николай Денков, а Мария Габриел зам.-премиер и външен министър. Следващите 9 месеца Габриел ще бъде премиер, а Денков неин заместник.

Очаква се в 15 ч. Мария Габриел да върне на президента Румен Радев неизпълнен първия мандат на ГЕРБ за правителство.

Форматът на бъдещото управление беше представен на общ брифинг в Народното събрание от Денков и Габриел.

От брифинга се разбра как ще работи кабинетът. Всеки министър-председател ще подава оставка след 9 месеца и след това ще бъде избиран нов от парламента.

Промени в първоначалния персонален състав и структурата на МС ще се правят само със съгласието на двете страни.

Правителството ще има ясна законодателна програма. ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да реализира конституционна реформа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното членство на страната в ЕС, да реализира цялостна съдебна реформа, обясни Денков

Ръководните органи на „Продължаваме промяната – Демократична България“ потвърдиха позицията си за съставяне на правителство с втория мандат“ в прессъобщение до медиите, изпратено паралелно с брифинга в парламента.

„Коалицията поема отговорността в момент, в който европейското бъдеще на страната е застрашено от безвремието на служебните кабинети“, е посочено в него.

Промени в първоначалния персонален състав и структурата на Министерски съвет ще се правят само със съгласието и на двете страни, участващи в реализацията на втория мандат за съставяне на правителство, съобщиха от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Николай Денков ще подаде оставка при неизпълнение на следните условия или при подмяна на приоритетите на правителството: да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС; да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците; да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната; да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани; да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества; да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

На брифинга в парламента Денков обясни, че има реална опасност от шести поред предсрочни избори. Той припомни съвместните усилия на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за законодателна програма, както и това, че десницата представи проект на кабинет и на управленска програма. По думите му, десните са предложили на ГЕРБ да се стъпи на програмата и на състава, който може да бъде променен, за да се направи правителство. Той открои Габриел като човека, който може да помогне да се осъществят най-важните приоритети от програмата. „Не познавам по-добър наш парламентьор и представител в европейските институции“, посочи той.

След него говори Габриел, която първо благодари на БСП, ИТН и ДПС за преговорите, които са водили.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име