Областният управител посреща участниците в закритата среща за ВиК. Сн. Радиан.бг

Единственият журналист, оказал се на ключова среща за проблемите на ВиК–Шумен, беше изгонен от залата на областната управа с мотива, че разговорите били закрити за медиите.

В този час при областния управител Христо Христов се обсъжда горещия въпрос за бизнес-плана на ВиК – Шумен, който предвижда драстично поскъпване на водата през следващите 5 години. Срещата е инициирана от МРРБ и Българския ВиК-холдинг и на нея се очаква местните власти да бъдат „натискани“ от държавата, за да приемат бизнес плана на водното дружество, съобщиха поканени.

За срещата в Шумен пристигна Ирена Георгиева, изпълнителен директор на ВиК-холдинга. Очакваше се тук да бъде и служебният регионален министър Иван Шишков, но в последния момент е отказал участие.

Областният управител Христо Христов и шефката на ВиК-холдинга Ирена Георгиева

Защо служебното правителство е решило толкова активно да се занимава с водата в последните си дни, можем само да предполагаме. Пък и последните спирания на водата заради неплатените задължения на ВиК – Шумен са удобно оправдание да се иска повашаване на цената.    

Днес на закритата и пазена в тайна среща бяха поканени кметовете от региона и председателите на общинските съвети. В залата дойдоха кметовете на Каспичан, Каолиново, Нови пазар, Никола Козлево, а по-късно и кметът на Шумен. Там беше и председателят на общинския съвет в Шумен Ася Аспарухова.

На въпрос дали ще се поддадат на държавния натиск да приемат бизнес плана на ВиК и поскъпването на водата, и Аспарухова, и кметът на Каспичан Милена Недева бяха категорични: В никакъв случай!

Припомняме, че през април Асоциацията по ВиК на област Шумен за втори път отхвърли бизнес плана на ВиК–Шумен за периода 2023–2026 г. В подкрепа на бизнес плана гласуваха областният управител като представител на държавата и община Никола Козлево. Против бяха представителите на общините Шумен, Велики Преслав, Каолиново, Върбица и Каспичан 

След това решение на регионалната асоциация, цената на водата се запази, тъй като КЕВР върна бизнес плана на ВиК именно заради липсата на съгласие от общините в Шуменско. В края на февруари документът беше обсъждан за първи път от Асоциацията по ВиК, но тогава също беше отхвърлен от пет общини – Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Смядово и Никола Козлево.

Областният управител Христо Христов насрочи ново заседание на Асоциацията на 5 юни. 

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име