Служителите на НОИ - Шумен излязоха на предупредителен протест. Сн. Радиан.бг

Над 2200 служители от Националния осигурителен институт (НОИ) в цялата страна излязоха днес на предупредителен протест и спряха работа от 10 до 11 ч., съобщи Медиапул. На протест излязоха и служителите на НОИ в Шумен.

Работещите в НОИ настояват за по-високи заплати и искат поне 30 % увеличение. Протестиращите заявиха, че ако не се изпълнят исканията им, ще преминат към ефективни действия, което ще означава спиране на изплащането на болнични и пенсии.

По изчисления на КТ „Подкрепа“ за увеличение на заплатите в НОИ са необходими 30 милиона лева. От синдиката настояват допълнителните средства да бъдат предвидени при приемането на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г.

От КТ „Подкрепа“ обръщат внимание, че в проекта на бюджет за ДОО разходите за персонал на НОИ не са променени изобщо и така няма възможност за никакво актуализиране на заплатите. „Очевидно управляващи и политици от всички цветове не знаят или не оценяват труда и отговорностите, които носят заетите там. Това беше и все още е една от натоварените администрации по време на пандемията от Covid-19“, се казва в позицията на синдикатите.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име