Управителят на ВиК - Шумен Иван Пушкаров /в средата/ на заседание на ВиК-асоциацията . Сн Радиан. бг, архив

Тежък финансов скандал надвисва над ВиК – Шумен: оказва се, че дружеството вече девет месеца не си плаща сметките за ток, въпреки че е получило компенсации от държавата заради скока на електроенергията. В същото време ВиК иска драстично да вдигне цената на водата именно с оправданието, че не може да си покрива разходите за ток.

Какъв е бил размерът на държавната помощ за ел. енергия и къде са отишли парите, засега никой не казва. От гражданите и от бизнеса обаче се очаква за пореден път да платят от джоба си за натрупаните дългове на ВиК и да спасят дружеството от фалит. Нещо повече – гражданите, бизнесът и общините са обвинявани, че едва ли не саботират държавния оператор, защото отказват да плащат по-скъпа вода.     

Още по-скандалното в случая е, че за изчезналата държавна компенсация за ток се разбра едва днес, и то след много разправии на Асоциацията по ВиК, която за пореден път отхвърли бизнес плана на ВиК – Шумен.

Управителят на ВиК не казва за какво са изхарчени парите

Управителят на ВиК Иван Пушкаров, който вече три месеца е на директорския стол, и днес не отговори на най-важния въпрос: за какво са изхарчени парите на дружеството. Пушкаров непрекъснато изтъква огромните задължения на ВиК, за да оправдае поскъпването на водата, но така и не казва какви са приходите на дружеството.

И днес, след многобройни журналистически въпроси и подканяния, той съобщи две тревожни цифри: за по-малко от година задълженията на ВиК – Шумен са скочили двойно от 6,5 млн. лв. на 12,5 млн. лв.

„Към юли 2022 г., когато предишният управител на ВиК – Шумен Емил Томов е встъпил в длъжност, задълженията на дружеството са били 6,5 млн. лв.  При моето встъпване на 15 март т. г. задълженията вече бяха 12,5 млн. лв“, съобщи Пушкаров. Той уточни, че дългът е изцяло към електроразпределителното дружество, има неразплатени сметки и към доставчици, и за такса водоползване

На практика от октомври миналата година досега не са разплащани сметки за ток, призна управителят на ВиК. Все пак, след встъпването му в длъжност, ВиК подписа договор за разсрочено плащане с Енерго Про, и макар и със закъснение, започна да го изпълнява.

Пушкаров обаче пропусна да даде другата важна информация – колко са приходите на ВиК за същия период и къде са отишли парите, след като не се плаща нищо на доставците. Въпреки многократно зададения въпрос, Пушкаров така и не отговори къде са парите.   

Първоначално той изложи същата теза, която представя на всяко заседание на водната асоциация – ВиК е в тежко финансово състояние и единственият начин да се измъкне от дъното, е да повиши цената на водата. Едва когато кметове и журналисти го притиснаха да каже дали е искал финансова помощ от държавата, Пушкаров призна, че ВиК – Шумен е получило компенсации от държавата заради скъпия ток, обаче така и не си е платило сметките

Това съвсем основателно ядоса кметовете и те настояха за случая да бъде сезирана прокуратурата. „Всички кметове поискахме държавата да помогне на ВиК, но освен задължения, това дружество има и приходи. А никой не ни казва какви са приходите и къде са парите“, възмутиха се присъстващите градоначалници

„Обяснете на общините защо водата трябва да стане 5 лв., кажете как я формирате тази цена, докажете, че тази цена е реална и че след три години няма да поискате водата да стане 10 лв.“, призова областният управител Христо Христов и категорично отхвърли опитите на ВиК-оператора да обвини общините за финансовия си колапс.

Проф. Христов посочи очевидния факт: че гражданите на Шумен нямат никаква вина за състоянието на ВиК! „Защо тогава шуменци ще плащат цената на водата, защо ще ви избиват дефицита, защо шуменци трябва да ви платят дефицита?“, обърна се областният към шефа на ВиК. И настоятелно го призова да не спекулира, че някой саботира ВиК-оператора.

Кметът на Шумен Любомир Христов прогнозира, че и при следващото гласуване в общинския съвет резултатът ще е същият – съветниците няма да одобрят бизнес плана на ВиК. „Трябва да дойдете и да аргументирате защо да се приеме вашия бизнес план, обяснете за какво става въпрос“, призова той шефа на ВиК. Но беше категоричен – ако е имало държавни компенсации за тока, и не е плащано с тях, някой трябва да понесе отговорност. Има компенсации със сигурност, потвърди Пушкаров, но не можа да посочи конкретни цифри

Шефът на ВиК обеща следващата седмица да даде пресконференция, на която да представи исканата информация

КЕВР готви служебно приемане на бизнес плана  

Междувременно в хода на заседанието стана ясно, че КЕВР се готви служебно да приеме бизнес плана на ВиК – Шумен. В писмо до Асоциацията по ВиК, подписано от председателя на КЕВР Иван Иванов се казва, че ако не е достигнато мнозинство за приемане на решението на днешното трето поредно заседание, би следвало процедурата по разглеждане на бизнес плана по Закона за водата да се смята за приключила и бизнес планът да се одобри по реда на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги.

Което означава, че държавният регулатор иска да ни наложи по-високите цени на водата, въпреки категорично несъгласие на гражданите и на общините в Шуменска област

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име