Сн скрийншот

Парламентът днес гласува правителството на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ. Извънредното заседание на 49-тото Народно събрание започна в 13 ч. и се предава на живо по националната телевизия и БНР.

В парламента е цялото служебно правителство,президентът, представители на основните вероизповедания, чуждестранни посланици. Поканени бяха и кандидат-министрите.

Двете най-големи парламентарни групи, които излъчиха общото правителство, имат достатъчно гласове за одобряването му и се очаква България отново да има редовен кабинет след 9-месечно управление на служебно правителство.

В залата се регистрираха 235 народни представители. За избиране на правителството ще са нужни 118 гласа.

Дебатът започна едновременно по структурата и състава на правителството.

Президентът остро нападна бъдещото правителство

Преди заседанието, президентът Румен Радев обвини в предателство партиите, които застават зад кабинета „Денков – Габриел“. „Надявам се правителството да не предава националните интереси, както лидерите на коалицията предадоха избирателите си“, заяви Радев.

Според него, съвместните действия на ПП-ДБ и ГЕРБ са обезсмислили изборите. „Продължаваме промяната“ съсипаха държавата, докато управляваха и ще я довършат, а днес г-н Борисов им подарява цялата власт“, заяви президентът.

БСП е против правителството

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи създаването на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ като „прегрупиране на паралелната държава“ и заяви, че левицата ще гласува против него.

„Това, което се гласува днес, е компромис на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване. Паралелната държава се прегрупира, за да продължи да управлява. Това прегрупиране минава през трупове, буквално“, заяви Нинова от трибуната.

Тя нарече кабинет „еднорък и двуглав Франкенщайн“, иронизирайки клетвите на депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ, че ще останат без ръка, но няма да гласуват за кабинет на другата формация.

ИТН също е против правителството

Най-малката парламентарна група „Има такъв народ“ също няма да подкрепи правителството, обяви Филип Станев. От трибуната той нарече бъдещите управляващи „Лигата на необикновените джентълмени измамници“ и ги обвини, че са излъгали избиратели си. „Всички българи ни очаква едно – брутална кастрация на демокрацията и позорна лустрация по висшите етажи на властта“, заяви Станев.

Възраждане атакуват и правителството, и акад Денков

Представителите на Възраждане атакуват остро от трибуната и правителството, и номинирания за премиер Николай Денков. От името на „Възраждане“ Николай Дренчев повтори от трибуната, че партията няма да подкрепи избирането на кабинет.

Той атакува лично кандидат-премиера Николай Денков, когото многократно нарече „лицето Николай Денков“. Дренчев обвини Денков, че като образователен министър е превърнал министерството в „печатница за фалшиви дипломи“ и че няма морал.

ГЕРБ иска бързи резултати

Когато сме направили компромиси, които се приемат трудно от избирателите ни, имаме само един избор, за да ги обясним – бързи и безкомпромисни резултати – за това призова от името на ГЕРБ Деница Сачева. Тя подчерта, че правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ е трудно за обяснение, но единствената възможна формула в момента, за да бъдат избегнати служебните правителства

„Не може държавата да продължава да се управлява от хора, които не са избрани от народа. Служебните правителства имат ясно очертани правомощия – да поддържат държавата до провеждането на избори“, заяви Сачева. Тя посочи, че съвместно управление е осеяно с неизвестни, възможни трудности и вероятно ще доведе до отбив на избирателите, но това е единственото възможно управление.

Сачева се обърна към колегите си от ГЕРБ, които не одобряват постигнатото споразумение с ПП-ДБ: „В момента не даваме кредит на доверие, а на време – да се гради доверие.“

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име