Защитата на децата от насилие е във фокуса на най-новия проект на Асоциация НАЯ, който организацията стартира с подкрепата на Европейската мрежа за работа с извършители на домашно насилие (WWP EN)  и Европейската комисия.

Предстоящите дейности, за първи път в България, насочват внимание към сигурността на децата, специално в работата с извършители на домашно насилие. Целта е специализираните програми у нас, които работят за корекция на агресивното поведение на извършителите, да пазят децата от повторно насилие и нови травми.

„Тази тема е недостатъчно изследвана и популяризирана у нас, а има спешна нужда да й се обърне специално внимание. Над 97 % от случаите на домашно насилие, по които работим, са на пострадали жени и техните деца. Прекратяването на агресията и тяхната безопасност са приоритет, но не трябва да забравяме, че рисковете за децата в ситуация на насилие и техните преживявания са различни от тези на възрастните. Ако искаме да сме максимално полезни и да помагаме по най-добрия начин, трябва да мислим за тези специфични нужди на децата и да ги отчитаме на всеки етап от нашата работа“, мотивира важността на проекта неговият ръководител Светла Сивчева. 

Тя допълни, че в помощ на всички професионалисти в България, които работят с извършители на домашно насилие, „Асоциация НАЯ“ ще разработи процедури и практически инструменти, които да се използват за защита на децата. Предстои обучение на 20 специалисти от цялата страна, как в пряката си работа да отчитат интересите на децата и тяхната безопасност.

„Всички изповядваме едни и същи ценности – децата трябва да са в безопасност и да не бъдат наранявани по никакъв начин. Но това е огромно предизвикателство за програмите, с които подкрепяме пострадали от домашно насилие  и работим с извършители на насилие. Дали фокусирайки се върху жените, на които помагаме, обръщаме достатъчно внимание на децата? Как включваме темата за родителството и родителските роли в нашите действия? Как да подходим към детето с уважение и зачитане, за да не го травмираме отново? Все въпроси на които ще обърнем специално внимание през следващите месеци“, обясни Светла Сивчева.

Проектът ще продължи до края на ноември. В него ще участват около 60 психолози и социални работници от цялата страна.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име