Любомир Христов

Кметът на Шумен Любомир Христов ще се кандидатира за трети мандат и е успял да убеди лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да го подкрепи отново, макар че досега за сигурен кандидат на герберите в областния град се считаше ректорът на шуменския университет проф. Георги Колев. Любомир Христов обаче е успял да се пребори за благословията на Борисов, и се очаква кметската му кандидатура да бъде официално обявена на 3 юли, когато ГЕРБ ще посочи кандидатите си за няколко областни градове. Това заявиха източници, запознати с партийното „строителство“ в ГЕРБ.

От партията обаче предупреждават, че борбата между вътрешните лобита е жестока и ще се води до 60-тата минута, затова всеки вариант е предпоследен. Други активисти на ГЕРБ цитират депутата си Илтер Бейзатов, който е неофицалният кадровик на партията в Шуменско и според когото нещата ще се обърнат в последния момент и кандидат-кметът на ГЕРБ /и на ДПС/ все пак ще е проф. Георги Колев.

Как крупни бизнесмени около кмета се събудиха граждански активисти

Именно предстоящата битка на кмета за трети мандат е сред причините за създаването на гражданското сдружение „Обединени за Шумен“, коментират запознати с предизборната кампания на Любомир Христов. Учредяването на новото сдружение, което има претенциите да е „граждански контрол над местната власт“, предизвика противоречиви реакции както заради момента на създаването му – в навечерието на местните избори, така и заради част от учредителите му. Някои от създателите на движението са откровени политически лица или участници във властта, или и двете, така че е нелогично да критикуват властта и партиите, при положение, че самите те са властта и партиите. Най-красноречив пример за това е бившият областен управител от „Продължаваме промяната“ и доскоро един от шефовете на предизборния щаб на ПП Владимир Йолов, който не крие амбициите си за местната власт. След като ПП се дистанцира от Йолов – говори се, че предстои да бъде изключен от партията, той се появи в списъка на учредителите на гражданското сдружение. Най-вероятно ще го видим кандидат за общински съветник, а може би и кандидат за кмет, подкрепен от „граждански комитет“.

Също толкова нелогично е присъствието в сдружението за граждански контрол на някои от най-крупните бизнесмени на Шумен, известни с близостта си до кмета Христов – като директора на Индустриалния парк Николай Тончев, собственика на ВИАС Весо Василев /известен сред шуменци и като Весо Рижия/ и шефа на мощната пътностроителна фирма „Автомагистрали Черно море“ Димо Димов. През изминалите два кметски мандата на Любомир Христов техните фирми работиха в тясно съдружие и сътрудничество с общината, нещо повече – притежаваха и притежават достатъчно икономическа власт в Шумен, така че да формират местни политики. Затова е странно изведнъж да се събудят като „граждански активисти“, защото „нямало кой да бъде опонент на местната власт“, както заяви председателят на новото гражданско сдружение арх. Валери Колев.  Разбира се, милионерите около кмета, които вчера бяха сравнени с Буров от д-р Петко Загорчев, също могат да изразяват позиции, но е логично да го правят в обединения като „Индустриалци за Шумен“ или „Бизнесмени за Шумен“, а не под шапката на граждански активисти, опоненти на властта. Защото самите те са икономическата /и друга/ власт.

Но пък присъствайки в това гражданско сдружение, добре познатите бизнесмени отправят индиректно послание към шуменци, че подкрепят учредителите на т. нар. обществен съвет. В който по принцип няма нищо лошо, напротив. Въпросът е как ще се употребява това сдружение, а там съмненията са много. Най-широко се тиражира версията, че сдружението ще бъде използвано в предизборната кампания на Владимир Йолов, за да спечели места в общинския съвет.

„Същата схема беше приложена, когато кметът Христов се кандидатира за втори мандат. Тогава основните му опоненти бяха от БСП, затова той отцепи част от червените гласове и вкара съветници, които после го подкрепяха в най-важните гласувания. Сега основните му опоненти са от ПП, затова се опитва да цепи тях чрез кандидатурата на Йолов. Съвсем същата схема, дори не се опитват да измислят нещо ново“, коментират местни общинари.   

Така, ако кметът спечели трети мандат, ще има сигурни съветници в лицето на Йолов и неговата група. Ако пък Бойко Борисов все пак издигне проф. Колев за кандидат на ГЕРБ, Йолов може да бъде номиниран за кмет на Шумен от инициативен комитет с подкрепата на Любомир Христов.         

Изобщо, има широко поле за употреба и на кандидатите, и на гражданските сдружения. Развръзката, поне за ГЕРБ, предстои следващата седмица, казват запознати. Развръзката за гражданите ще видим в края на октомври…

Дияна Желязкова        

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име