Снимка Община Търговище

Консултации за определяне състава на Общинска избирателна комисия (ОИК), във връзка с предстоящите на 29 октомври избори за общински съветници и за кметове, ще се проведат на 21 август, от 14.00 часа, в зала 28 на Община Търговище. В тях ще участват парламентарно представените партии и коалиции в 49-тото Народно събрание. В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са парламентарно представени.

Определеният брой на членовете на ОИК за Търговище е 11. Разпределението на местата е следното: за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3 членове; за коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 3 членове; за партия „Възраждане“ – 2 членове; за партия ДПС – 1 член; за коалиция „БСП за България” – 1 член; за партия „Има такъв народ“ – 1 член.

За членове на ОИК се назначават лица, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер. Те трябва да владеят добре български език и да са с висше образование. Необходимо е да имат постоянен и настоящ адрес на територията на Република България към датата 28 април 2023 г., включително.

По процедура, след консултациите, кметът изпраща предложение за състава на ОИК до ЦИК в срок до 28 август. В случай че партиите и коалициите не постигнат съгласие за състава на ОИК, той се назначава от ЦИК. Срокът за това е 8 септември 2023 г.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име