Д-р Стоян Тодоров прави ултразвукова диагностика през 2016 г.

Пациенти ни сигнализираха, че вече осем месеца не работи апаратът ДЕКСА /двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия/, който се намира в отделението по образна диагностика в Шумен. В отпускарския сезон стотици жители на Шуменска област искат да ползват апаратурата за диагностика на ревматологични, белодробни, неврологични, хематологични, онкологични, чернодробни и други заболявания.

Какъв е проблемът с апарата? Директорът на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов отговори: „В началото на годината апаратът аварира. Направен беше ремонт, но той пак се развали. Трябва да се смени тръбата с оригинална, която е на стойност 12 000 лв. Чакаме да се достави от производителя в Италия и да се монтира. Тия пари много трудно се избиват от платената услуга за изследване на костната плътност, но в името на пациентите сме я поръчали“.

Ще припомним, че това изследване не се финансира от здравната каса, а се плаща кеш. Когато ДЕКСА стартира в Шумен, цената беше 40 лв. Преди две години плащахме по 55 лв. за измерването на костната плътност на една страна на опорно-двигателния апарат. Според специалисти, това е непрофесионално и не могат да се направят пълни  медицински заключения за състоянието на пациента. Последно цената с ДЕКСА в Шумен стигна 75 лв. за диагностика на три страни на тялото за предмишница, поясната част на гръбначния стълб, тазобедрена става и шийната на бедрената кост, които са уязвими при остеопороза.

И въпреки това пациентите са лишени от тази медицинска услуга. Принуждават се да пътуват до Варна и така оскъпяват изследването си. Някои от болните ползват частен център в Търговище, където има квалифициран ревматолог, който става все по-търсен заради високия си професионализъм. Високите температури през лятото обострят костно-ставните заболявания, а при някои от хората подсказват, че те имат такива. Обездвижването по време на пандемията и сега поради климата, некачественото хранене и застаряването на населението са факторите, които налагат да се прави измерване на костната плътност за навременно поставяне на диагнозата. Специалистите напомнят, че профилактичните прегледи са забравени. Ако се правят, това е кампанийно.

Лаборантката Галина Стаменова изследва пациентка с ДЕКСА

Ще припомним, че през юни 2011 г. беше открито звено по ревматология във вътрешното отделение на МБАЛ-Шумен, което по-късно стана самостоятелно отделение с 15 легла. Неговият началник д-р Стоян Тодоров  тогава участва на симпозиум за лечение на остеопоразата и съобщи, че тя е на трето място по смъртност след заболяванията на сърдечно-съдовата система и онкологичните заболявания. През 2016 г. в ревматологичното отделение на Шумен се лекуваха 800 души, а в него се правеха и клинични изследвания с медикаменти – иновация в медицината. На 1 януари 2018 г. то се обедини с първо вътрешно отделение, където всеки месец се приемаха по 80-90 пациенти с тежки ревматологични диагнози.

Апаратът ДЕКСА беше официално открит на 23 септември 2014 г. Стойността му е 45 000 лв. , от които 26 000 лв. бяха отпуснати от община Шумен, с решение на Общинския съвет. Над 18 000 лв. бяха собствени средства на шуменската болница.  С нашия остеоденситометър, който е от най-висок клас, може да се извършва диагностика, както и прогноза за фрактурния риск.  Това е много важно оборудване за област Шумен с население от 150 000 души.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Авторката

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име