Теменуга Христова с учениците си

На щастливото число 13-ти Теменуга Христова откри изложба, за да отпразнува своята 40-годишнина. Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ се оказа тясна за пристигналите деца с родители, колеги-творци и приятели на изкуството. Смесеният хор „Венета Вичева“ откри експозицията с „Многая лета“.

Антоний Димов говори за темите в картините на художничката. Изложбата е със заглавие „Ловци на луни“. Неслучайно в платната преобладава синият цвят. А луната е женското начало – новия живот, символ на светлото и на тъмното, а нейната цикличност определя живота ни. В представените 63 картини имаше птици като совата и бухала, сюжети с цветовете на украинското знаме, тайнствени градини, пътуване на нечии души в миналото и настоящето, пейзажи и от далечни страни и континенти. Конете в платната на авторката правят асоциации с различни епохи по нашите земи.

Луната в една от картините на Теменуга Христова

Изложбата е благотворителна. Теменуга Христова обяви, че със средствата от продадените картини ще се подпомогне лечението на младия писател Иво Христов. И тъй като 13 септември е Международният ден на шоколада, за своите гости тя беше подготвила шоколадов коктейл. Експозицията ще остане до 27 септември в галерията.

Теменуга Христова учи в СОУ ”Сава Доброплодни” в Шумен, профил изобразително изкуство. Дипломира се в Шуменския университет, специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ (бакалавър), има магистратури за „Иконопис“ и „Педагогика на обучението по пластични изкуства“. Специализира във Франция, участник и организатор е на изложби на художници от всички континенти, които представят творбите си  в България, Алжир, Франция, Румъния, Македония и др.

Тя преподава изобразително изкуство в артшколата в Центъра за подкрепа на личностното развитие, което обяснява симпатиите на много родители на нейните възпитаници към събитието.

От Херсон до Австралия

Тази година е специална за Теменуга Христова. От 17 март до 20 април тя беше на обучение в град Пърт, Австралия, в престижната международна резидентна програма за художници по покана на Факултета по изящни изкуства на North Metropolitan TAFE. North Metropolitan TAFE, който има славата на най-старата и най-голямата образователна институция, предлагаща професионално образование и обучение в Западна Австралия. Само национално акредитираните квалификации са над 350 в десет кампуса в северния регион Пърт. Към момента North Metropolitan TAFE обучава повече от 30 000 студенти. Финалната част от престоя на Теменуга Христова беше представянето на самостоятелната й изложба в галерия “Shopfront” –  40 творби-рисунка, графика и живопис, реализирани по време на пребиваването й в Австралия.

Изложбата „Ловци на луни“ събра за новия творчески сезон на шуменските художници много представители на културната ни общественост. Календарът на изявите е подреден с интересни събития, които ще срещнат публиката с авторите на изобразителното изкуство в нашия град.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име