Изпратихме гостите с цветя и апблодисменти

Новият творчески сезон на Симфониета-Шумен започна с „Месец на пианото“ – клавирна трилогия от именити музиканти. За първия концерт пристигнаха диригентът Любомир Денев – син и пианистът Веско Стамболов. В програмата бяха  концерт за пиано и оркестър от Бах и концерт за пиано и оркестър от Шопен.

Веско Стамболов е с богата творческа биография, един от най-активно концертиращи музиканти. Роден е през 1973 г. във Варна. Избира за първи инструмент кларинета, а заниманията му с пиано започват  късно, когато е 14-годишен. Завършва Средното музикално училище „Добри Христов“ в родния си град и Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. Гастролирал е в много страни на Европа, Азия и Африка. Негови учители са Мария Гинева, Димо Димов и Красимир Тасков.

Репертоарът му включва над 40 концерта за пиано и оркестър. Интересите на пианиста в последните години са насочени към ценни, но по-рядко изпълнявани клавирни творби, особено от български композитори.

Съвместно със симфоничния оркестър на БНР и диригентите Станислав Ушев, Марк Кадин и Григор Паликаров  е направил студийни записи на клавирните концерти от Любомир Пипков и Марин Големинов, както и прелюд, ария и токата от Големинов. Изпълнява интегрално последните клавирни цикли на Панчо Владигеров. Има в репертоара си всички клавирни и камерни произведения на Любомир Пипков.

Веско Стамболов и Любомир Денев – син

От 2001 г. до 2012 г. Веско Стамболов преподава пиано в Националната музикална академия „П. Владигеров“ в София, а от 2012 г. живее в Барселона, където е професор по камерна музика и пиано във Висшата Консерватория „Лисеу“.

През 2021 г. каталунската звукозаписна компания „Columna Música“ издава CD на Веско Стамболов с творби от Д. Ненов, Л. Пипков, П. Владигеров, В. Стоянов и М. Големинов. Дискът е отличен със “Златен меломан” на изданието „Melómano“.

Двата компактдиска на Стамболов в клавирно дуо с Амили Бругаля (Columna Música, 2020 и 2023)  също се радват на отличия. Пианистът е осъществил много проекти, свързани творчеството на Й. С. Бах: рецитали в „Музикферайн“, Виена; в новата концертна зала „MuTh“ във Виена; пет Бахови програми в Барселона. В България свири Бах на фестивалите „Изкуството на Барока“, „Аполония“, “Софийски музикални седмици”, “Варненско лято” и „Салон на изкуствата“. Реализира първото в България интегрално изпълнение на 8-те концерта на Бах за соло клавир и оркестър, както и концертите за 2, 3 и 4 клавира. Германската звукозаписна компания „Metarecords“ издава два компакт-диска на Стамболов с интеграл на соловите клавирни концерти на Бах със струнен квартет. Специализираното издание за клавирно изкуство „Pianonews“ отличава първия му Бахов диск като “Диск на месеца” за май и юни 2004 измежду 20 CD-та на световно известни пианисти.

За да види своя син, майката на Веско Стамболов пристигна от Варна

И ние в Шумен слушахме Бах в негово изпълнение съвместно с шуменските филхармонисти. Както казва Веско Стамболов, от него са се учили всички композитори, а за музикантите си остава предизвикателство. И го сравнява с Панчо Владигеров, при който също има много полифония – усещане за развълнуван океан.

Пианистът е носител на  престижни отличия от наши и международни конкурси, националните награди „Кристална лира 2004“ и „Акад. Марин Големинов 2020“.

Когато преди години Веско Стамболов изпълнява последните клавирни опуси на Панчо Владигеров, казва на неговия внук: „Искам да възкръсне и да изпълни пиесите си, за да видя той как ще изсвири това, което е написал“.

След концерта в Шумен разговаряхме с пианиста. Той изчисли, че от 2001 г. до 2023 г. е свирил 30 пъти с шуменската Симфониета, а произведенията са 40 общо. Някога определяше живота на Иберийския полуостров като спонтанен, с доста сюрреализъм.  Дори твърдеше, че нашите композитори много биха си подхождали с Исак Албенис /Каталуня/ или с Де Файя /Андалусия/. Усеща във Владигеров сефарадското влияние, както при Албенис.  Та майката на Владигеров е еврейка – Елиза Пастернак!

С какво Испания изкушава българските пианисти, за да останат там? Веско Стамболов отговори:  „Аз защитавам малките националности като българската. Людмил Ангелов е в Испания. Това е друга страна! През 1995 г. се явих на конкурс в Барселона и спечелих награда. След това имах  доста концерти там. После ходих пак, за да сменя въздуха за малко, творчески отпуск. Но на края останах  в Барселона. Концертът на Шопен, който свирихме с шуменските симфоници, е написан, когато е бил на 19 години. А тази вечер на сцената бяхме възрастни музиканти на възраст 50,60, 70 години… Тогава Шопен е бил влюбен в оперна певица, не е изживял никакви драми и не е напуснал Полша. Но освен ноктюрните, Шопен има страшно драматична музика“. Диригентът Любомир Денев – син добави: „Няма как да е лесен Шопен. Един от най-добрите пианисти за своето време. Изключителен виртуоз, с толкова много тънки пасажи, които трябва да се изпеят на рояла, а не да се изтракат“.

Разговорът ни беше прекъснат от почукване на вратата. Майката на Веско Стамболов беше пристигнала от Варна, за да види своя именит син. С гостите се разделихме със симпатия и си пожелахме нови срещи.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име